4−6 porcí
- 200 g zeleného chřestu
- 250 g měkkého tvarohu
- 100 ml 33% smetany
- 1 citron
- pažitka
- muškátový oříšek
- 200 g bílého chřestu
- olivový olej
- estragonový ocet
- sůl
Ze zeleného chřestu odkrojíme dřevnaté konce, neškrábeme jej, nakrájíme na drobná kolečka. Hlavičky ponecháme stranou.
Kolečka smícháme s tvarohem, dotuha vyšlehanou šlehačkou, ochutíme citronovou kůrou a šťávou, sekanou pažitkou, muškátovým oříškem a solí.
Bílý chřest oškrábeme a odřízneme dřevnaté konce. Škrabkou na brambory naškrábeme z chřestových nožiček dlouhé plátky, promícháme s hlavičkami zeleného chřestu, ochutíme olivovým olejem a estragonovým octem.
- 300 g tygřích krevet
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 chilli paprička
- čerstvý estragon
Tygří krevety osmahneme na olivovém oleji, vmícháme nadrobno nakrájenou chilli papričku a nasekaný estragon.
meringue (bezé)
- 4 bílky
- šťáva z půlky citronu
- 250 g krupicového cukru
- 50 g mletých mandlí
Citronovou šťávou vytřeme mísu, ve které budeme šlehat bílky. Tak se nám dobře odmastí.
Bílky nejprve zlehka vyšleháme, ne zcela dotuha, poté vešleháme citronovou šťávu a postupně vešleháváme i cukr a mleté mandle. Šleháme dotuha. Během šlehání šlehač nezastavujeme, až když je sníh pevný.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a sušíme v troubě vyhřáté na 150 °C asi 40 minut (dorůžova). Studené bezé nalámeme.
Na talíř servírujeme porci tvarohové pěny, chřestového salátu, krevet a posypeme mandlovým sněhem.
Zdroj: Salát a pěna z chřestu s chilli krevetami a mandlovým sněhem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1707-salat-a-pena-z-chrestu-s-chilli-krevetami-a-mandlovym-snehem/ [On-line 07.05.2016]
Poslední tip, trik či komentář