Suroviny
- červená čočka 300 g
- cuketa 1 ks
- salátová okurka 1 ks
- červená paprika 1 ks
- žlutá paprika 1 ks
- jarní cibulka
- větší karotka 1 ks
- čerstvá bazalka
- cherry rajčata
- ledový salát 1 ks
- pepř
- olivový olej
- vinný ocet
- menší filet z lososa
- čerstvý kopr
- limeta 1 ks
Na rozpáleném olivovém oleji osmažíme červenou čočku – osolíme, opepříme. Jakmile čočka mírně zbělá, podlijeme ji vodou a chvíli vaříme, dokud čočka není akorát. Čočku slijeme, okamžitě propláchneme studenou vodou a necháme vykapat.
Do velké mísy nakrájíme všechnu zeleninu na co nejmenší kostičky a přidáme čočku. Vše osolíme, opepříme a přidáme dvě lžíce olivového oleje a jednu lžíci vinného octa. Vše zlehka promícháme a necháme chvíli odstát.
Na pánvi rozpálíme olivový olej a vložíme osušený filet z lososa (kůží dolů). Smažíme asi 3 minuty, otočíme a smažíme z druhé strany další 2–3 minuty. Filet osolíme a opepříme. Osmažený filet posypeme čerstvě nasekaným koprem, zakapeme limetovou šťávou a trochou olivového oleje. Filet položíme na hromádku čočkového salátu. Ozdobíme ještě citronem a koprem. Vše ještě na povrchu trochu osolíme.
Zdroj: Salát z červené čočky s grilovaným lososem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/salat-z-cervene-cocky-s-grilovanym-lososem [On-line 19.02.2016]
Poslední tip, trik či komentář