reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Sekaná s hořčičnou kůrkou a pivem

Suroviny

  • 1 velká cibule, najemno
  • 1 lžíce oleje
  • 500 g vepřového bůčku, mletého
  • 500 kg hovězího krku, mletého
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 6 lžic strouhanky (nejlépe domácí, ať víte co v ní je – TIP?)
  • 3 stroužky česneku
  • 2 vejce
  • 3 lžíce sušené majoránky
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu (máte-li, jinak sušený)
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 1,5 dl piva + cca 1 dcl na podlití
  • troška sádla na vymazání pekáče
  • 1 lžíci hrubozrnné hořčice
  • k podávání: kyselé okurky, oblíbená úprava brambor (např. šťouchané)

Cibuli nakrájejte na velmi jemno a osmažte na oleji jen do chvíle, kdy začnou okraje zlátnout. Troubu si předehřejte na 180°C.

Do mísy dejte oba druhy masa. Přidejte sůl, mouku, strouhanku, prolisovaný česnek, vajíčka, majoránku, tymián, 2 lžíce plnotučné hořčice, pivo, a osmaženou cibulku. Vypracujte důkladně masovou směs (klidně ho propracovávejte rukama 20 minut, nebo to svěřte stroji), a na závěr šiškou několikrát pořádně prašťte o pracovní desku. Tím pomůžete její soudržnosti. V sekané by neměl zůstat vzduch – ten totiž potom způsobuje trhliny.

Smíchejte si směs z jedné lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce hrubozrnné hořcice, a 1 lžíce piva. Vytvarujte bochánek, vložte ho do pekáčku trošku vymazaného sádlem, svrchu důkladně potřete směsí hořčic a piva. Podlijte ještě troškou piva (aby bylo v pekáči tak 1 cm tekutiny) a dejte péct. Optimální je hodina pečení při 180°C. Občas polévejte výpekem a podle potřeby podlévejte vodou (už ne pivem, to už by bylo příliš hořkosti).

Hotovou sekanou poznáte podle pěkné zlatavé barvy na povrchu. Když ji potíráte hořčicí, nebude mít pevnou kůru jako má při potírání bílkem, ale její kůrka bude o to chutnější. Krájejte na plátky a podávejte s kyselou okurkou a třeba šťouchanými bramborami.

Zdroj: Sekaná s hořčičnou kůrkou a pivem; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/karolina/cool-coochyne-ze-soboty-vsechny-recepty-jsou-tady  [On-line 23.11.2014]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.