- 1 kg hovězího hrudí
- ½ kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 6 kuliček nového koření
- 12 kuliček celého pepře
- 6 bobkových listů
- olej
- sůl
Hovězí hrudí nasekáme a zeleninu nakrájíme nahrubo. Cibuli a česnek neloupeme, česnek jen rozkrojíme nebo rozmáčkneme. Vše osmahneme na oleji, přidáme koření, zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, trochu osolíme, zmírníme příkon tepla a táhneme alespoň tři hodiny. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu na povrchu. Vývar scedíme přes jemný cedník nebo plátýnko, dochutíme solí, popřípadě mletým pepřem, maso očistíme z kostí a nakrájíme. Podáváme s celestýnskými nudlemi a na skus vařenou zeleninkou nebo vmícháme vejce či jakoukoliv jinou vložku (noky, nudle, játrová rýže, játrové knedlíčky atd.)
celestýnské nudle
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- 150 g polohrubé mouky
- sůl
- 2 snítky tymiánu
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky oleje
- máslo na opečení
na skus vařená zelenina podle chuti (kořenová, hrášek, pórek…)
Vejce rozšleháme s mlékem a moukou v hladké palačinkové těsto, tymiánem, rozetřeným česnekem se solí, přidáme olej a necháme deset minut odstát.
Na vymaštěné pánvi máslem pečeme tenké palačinky, které krájíme na krátké nudle, asi 5 × 0,5 cm.
Zdroj: Silný hovězí vývar z hrudí; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1153 [On-line 07.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář