8−10 porcí
Vývar
- 3 lžíce oleje
- 1 větší mrkev
- 1 větší petržel
- 2 plátky celeru
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 4 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého pepře
- kuřecí skelet a křídla
- 3 litry vody
- sůl
Na oleji opečeme nahrubo nakrájenou zeleninu s kořením, vložíme kuřecí kosti, opečeme, zalijeme studenou vodou, osolíme, přivedeme k varu, zmírníme příkon tepla na minimum a pozvolna vaříme (táhneme) tři hodiny. Poté scedíme.
Polévka
- 30 g vyuzeného špeku
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 1 mrkev
- 1 malá cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2,5 l kuřecího vývaru
- 2 stroužky česneku
- muškátový oříšek
- sůl
Špek nakrájíme na malé kostičky, vypečeme, vmícháme zeleninu, krátce osmahneme, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme zchladlým kuřecím vývarem, přivedeme k varu a vaříme 20 minut. Ochutíme česnekem utřeným se solí a muškátovým oříškem.
Na podávání
- 20 g másla
- 2 housky
- snítka libečku
Na másle opečeme na kostky nakrájené housky, na závěr smícháme s nasekaným libečkem a podáváme k polévce.
Zdroj: Silný kuřecí vývar se zeleninou a libečkovými krutony; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1634-silny-kureci-vyvar-se-zeleninou-a-libeckovymi-krutony/ [On-line 26.10.2015]
Poslední tip, trik či komentář