reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Slavnostní vepřová roláda

Ingredience pro přípravu receptu:

  • 2,5 kg – vykostěná vepřová kýta
  • 400 g – prorostlá slanina – silnější a delší plátky na obalení rolády

Nádivka

  • 2 kusy – cibule – oloupaná nakrájená na čtvrtky
  • 150 g – slanina
  • 200 g – sušené brusinky
  • 4 stroužky – oloupaný česnek
  • 1 hrst – petrželka
  • 45 ml – olivový olej
  • 2 špetky – mletý zázvor
  • 2 špetky – mletá skořice
  • 1 špetka – mletýz hřebíček

Marináda

  • 250 ml – olivový olej
  • 150 ml – vermut
  • 30 ml – worcestrová omáčka
  • 1 špetka – sůl

Vepřovou kýtu nejprve rozklepeme do tvaru obdélníku, abychom ji mohli naplnit nádivkou. Tloušťka masa by měla být všude stejná. V misce smícháme ingredience na marinádu. Maso vložíme do malého pekáče, přelijeme připravenou marinádou a maso v ní několikrát otočíme, aby se dostala všude. Přikryjeme pekáč fólií a uložíme maso do lednice. Necháme přes noc marinovat. Vezmeme si k ruce kuchyňského robota a do jeho misky dáme cibuli, slaninu, petrželku, koření a česnek. Zpracujeme do směsi. V hluboké pánvi rozpálíme olivový olej a 10 minut na něm restujeme připravenou směs. Poté přidáme sušené brusinky a pokračujeme v restování dalších 5 minut. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů Celsia. Vyndáme maso z lednice a necháme je 20 minut odpočinout při pokojové teplotě. Rozložíme maso na potravinovou fólii, řeznou stranou nahoru. Potřeme maso vychladlou nádivkou. Z každé strany necháme asi dva centimetry u okraje volné. Maso srolujeme do tvaru rolády, obalíme plátky slaniny a obvážeme potravinářským provázkem tak, aby se při pečení nerozpadala. Uložíme roládu do pekáče a podlijeme ji zbytkem marinády. Pečeme v troubě přibližně dvě a půl hodiny. Pokud bude třeba, během pečení maso podlijeme vodou. V případě, že slanina během pečení příliš zhnědla, přikryjeme roládu alobalem a dopékáme ji posledních 15–20 minut přikrytou. Upečenou roládu vyndáme z trouby, sundáme z ní potravinářský provázek a naporcujeme ji na 2,5 cm silné plátky. Nekrájíme tenčí plátky, roláda by se mohla rozpadnout. Přílohu k roládě můžeme zvolit jakoukoliv, a pokud vám náhodou nějaký plátek rolády zbyde, dá se jíst studená, nebo jako náplň do sendvičů.

Zdroj: Slavnostní vepřová roláda; Když vaří táta TV Prima http://www.kdyzvaritata.cz/slavnostni-veprova-rolada.html [On-line 31.12.2012]

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


6 + = deset


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.