- hovězí/telecí libové zadní maso 750 g
- petrželové nať 1 hrst
- hladká mouka na obalení
- bílé víno 250 ml
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- česnek 4 stroužky
Brambory
- brambory 1 kg
- oregano 1 špetka
- tymián 1 špetka
- citron 1 kusu
- šťáva z citronu a olivový olej 1 dávka
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a na prudko osmahneme. Podlijeme vínem, zasypeme petrželovou natí, nakrájeným česnekem a dusíme dle druhu masa 45 – 60 minut do změknutí. Občas promícháme, aby se omáčka nepřipálila, a dle potřeby podléváme vodou.
Očištěné brambory nakrájíme na měsíčky, dáme na plech, osolíme, opepříme, přidáme oregano, tymián, šťávu z celého citronu a olivový olej. Vše rukama promícháme a dáme zhruba na hodinu péct do rozpálené trouby.
Tzatziki
- bílý jogurt 500 g
- okurka 2 kusy
- tvaroh 1 balení
- sůl 1 špetka
- pepř 1 špetka
- česnek 1 stroužek
- čerstvý kopr 1 snítka
Umyté, vydlabané okurky nastrouháme najemno a osolíme. Jogurt a tvaroh zbavíme na sítu přebytečné vody, smícháme dohromady, opepříme a prolisujeme se stroužkem česneku. Okurky řádně vymačkáme – musí být bez vody – a vmícháme do jogurtu. Dochutíme nadrobno nasekaným koprem a dáme pěkně vychladit.
Zdroj: Sofrito s řeckými bramborami, tzatziki; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/sofrito-s-reckymi-bramborami [On-line 2.3.2012]
Poslední tip, trik či komentář