reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Španělský ptáček s knedlíkem

Suroviny

  • roštěná 5 plátků
  • vejce natvrdo 1 ks
  • kyselá okurka 2 ks
  • větší párek 1 ks
  • slanina 5 malých špalíčků
  • cibule 3 ks
  • dijonská hořčice
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • červená mletá paprika
  • sádlo 1 lžíce
  • voda nebo vývar

Na karlovarský knedlík:

  • hrubá mouka 80 g
  • vejce 3 ks
  • mléko 400 ml
  • bílé pečivo 400 g
  • sůl
  • petrželka (nemusí být)

Ptáčky: Roštěnou naklepeme, každý plátek pomažeme dijonskou hořčicí, lehce osolíme a poklademe kouskem párku, čtvrtkou vejce natvrdo, čtvrtkou cibulky, půlkou okurky a špalíčkem slaniny. Uděláme závitky a převážeme provázkem.Jednu velkou cibuli nakrájíme na kostičky a spolu se slaninou nakrájenou na kostičky a ptáčky dáme opéct na rozpálené sádlo. Zalijeme vařící vodou (nebo vývarem) tak, aby byly závitky zality do poloviny, opepříme, přidáme ještě lžíci dijonské hořčice a dusíme asi hodinu a půl, občas obracíme a podléváme. Pokud jídlo připravujeme v tlakovém hrnci, stačí nám kratší čas. Zbylé dvě cibule nakrájíme na kostičky, dáme do kastrůlku s vodou a chvíli povaříme. Necháme vychladnout a rozmixujeme, ke konci dušení cibulí ptáčky podlijeme. Šťávu doděláme klasickým způsobem nebo ji rozmixujeme.

Karlovarské knedlíky: Žloutky oddělíme od bílků. Rozpuštěné máslo zalijeme mlékem a vmícháme žloutky. Den staré rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Nakrájené pečivo vložíme do mísy, zalijeme prochladlým mlékem, osolíme a necháme chvíli vsáknout. Potom vše zasypeme moukou a propracujeme. Nakonec do hmoty vmícháme ušlehaný sníh a řádně propracujeme do tvaru šišky. Uděláme dvě až tři šišky, které zamotáme do potravinové fólie, necháme trochu vůle a po stranách uděláme uzly. Takto připravený knedlík vložíme do vařící a osolené vody, velmi mírně povaříme pět minut. Potom knedlík obrátíme a zvolna vaříme ještě maximálně 20 minut.

Zdroj: Španělský ptáček s knedlíkem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spanelsky-ptacek-s-knedlikem  [On-line 27.08.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.