Suroviny:
- 400 g hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- špetka muškátového květu
- 4 vejce
- 1 lžíce rozpuštěného másla (nemusí být)
- 100–200 ml mléka nebo sodovky, podle nasákavosti mouky a velikosti vajec
- 1 lžíce řepkového oleje + na osmažení šalvěje
- 150 g prorostlé anglické slaniny nebo uzeného špeku
- 400 g žampionů
- 20 lístků šalvěje
- asi 100 ml smetany ke šlehání
- 100 g ementálu nastrouhaného nahrubo
- hrst nasekané petrželky
- sůl a čerstvě drcený pepř
Dejte vařit velké množství vody jako na těstoviny a než se začne vařit, připravte těsto na špecle. V míse promíchejte mouku se solí a kořením. Vmíchejte prošlehané vejce a tolik mléka nebo sodovky, aby vzniklo hladké těsto o něco hustší než na lívance (které by samo neteklo, ale šlo dobře protlačit sítem). Pořádně ho umíchejte nebo prošlehejte a nechte ještě asi 10–15 minut odpočívat.
Mezitím nakrájejte slaninu na proužky a opečte ji v pánvi. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky, ty přidejte na slaninu, osolte a nechte na mírném plameni cca 7 minut opékat. Pak přidejte lístky šalvěje pokrájené na tenké proužky (pár vcelku si nechte na ozdobu), šlehačku, větší část ementálu a ještě dvě minuty prohřívejte, pak odstavte.
Těsto protlačte tvrdou stěrkou přes síto s většími otvory do vroucí osolené vody. Okamžitě promíchejte, aby se neslepily a minutu až dvě povařte. Špecle vylovte cedníkem a vmíchejte do omáčky, promíchejte s nasekanou petrželkou a dochuťte pepřem. Podávejte ozdobené odloženými a na oleji osmaženými lístky šalvěje a se zbylým sýrem.
Prima tip: Šalvějové lístky vložte do pánve s rozehřátým olejem, krátce je osmažte, aby byly křupavé, odložte je na papírový ubrousek a pospyte jimi špecle při podávání. Pokud špecle ihned nepodáváte s omáčkou apod., promíchejte je se lžící oleje, aby se neslepily, nebo je prolijte studenou vodou a nechte pořádně okapat.
Zdroj: Špecle se slaninou, žampiony a šalvějí; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/menu-uvarene-za-hubicku [On-line 02.11.2015]
Mila katerino ty spravne specle se nedrti pres sito ale testo se da mokre prkenko a ty se potom bud plastovou sterkou nebo nozem kak zva schabuji do horke vody meda7