reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Špecle se slaninou, žampiony a šalvějí

Suroviny:

  • 400 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka muškátového květu
  • 4 vejce
  • 1 lžíce rozpuštěného másla (nemusí být)
  • 100–200 ml mléka nebo sodovky, podle nasákavosti mouky a velikosti vajec
  • 1 lžíce řepkového oleje + na osmažení šalvěje
  • 150 g prorostlé anglické slaniny nebo uzeného špeku
  • 400 g žampionů
  • 20 lístků šalvěje
  • asi 100 ml smetany ke šlehání
  • 100 g ementálu nastrouhaného nahrubo
  • hrst nasekané petrželky
  • sůl a čerstvě drcený pepř

Dejte vařit velké množství vody jako na těstoviny a než se začne vařit, připravte těsto na špecle. V míse promíchejte mouku se solí a kořením. Vmíchejte prošlehané vejce a tolik mléka nebo sodovky, aby vzniklo hladké těsto o něco hustší než na lívance (které by samo neteklo, ale šlo dobře protlačit sítem). Pořádně ho umíchejte nebo prošlehejte a nechte ještě asi 10–15 minut odpočívat.

Mezitím nakrájejte slaninu na proužky a opečte ji v pánvi. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky, ty přidejte na slaninu, osolte a nechte na mírném plameni cca 7 minut opékat. Pak přidejte lístky šalvěje pokrájené na tenké proužky (pár vcelku si nechte na ozdobu), šlehačku, větší část ementálu a ještě dvě minuty prohřívejte, pak odstavte.

Těsto protlačte tvrdou stěrkou přes síto s většími otvory do vroucí osolené vody. Okamžitě promíchejte, aby se neslepily a minutu až dvě povařte. Špecle vylovte cedníkem a vmíchejte do omáčky, promíchejte s nasekanou petrželkou a dochuťte pepřem. Podávejte ozdobené odloženými a na oleji osmaženými lístky šalvěje a se zbylým sýrem.

Prima tip: Šalvějové lístky vložte do pánve s rozehřátým olejem, krátce je osmažte, aby byly křupavé, odložte je na papírový ubrousek a pospyte jimi špecle při podávání. Pokud špecle ihned nepodáváte s omáčkou apod., promíchejte je se lžící oleje, aby se neslepily, nebo je prolijte studenou vodou a nechte pořádně okapat.

Zdroj: Špecle se slaninou, žampiony a šalvějí; Karolína-domácí kuchařka – TV Prima http://www.iprima.cz/menu-uvarene-za-hubicku  [On-line 02.11.2015]

1 comment to Špecle se slaninou, žampiony a šalvějí

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.