Suroviny
- pepř
- čerstvý špenát 500 g
- ochucený tavený sýr 4 dílky
- mořská sůl
- cibule 1 ks
- česnek 3 stroužky
- mozzarella 1 ks
- pšeničná krupice 1 lžíce
- olej 1 lžíce
- bylinky
- sojová omáčka 1 lžíce
- umeocet (japonský ocet) 1 lžička
- smetana 1/2 kelímku
- kmín
Na oleji lehce osmahneme pokrájenou cibuli, okořeníme kmínem se solí, přidáme čerstvý špenát, přilijeme kvalitní sójovou omáčku, podusíme a zalijeme vodou, povaříme deset minut, přidáme tavený sýr. Dochutíme umeoctem, pepřem a smetanou. Ponorným mixérem rozmixujeme polévku. Před podáváním přidáme sýrové knedlíčky, které si připravíme zvlášť.
Sýrové knedlíčky: mozzarellu nastrouháme na hrubém struhadle, smícháme s krupicí, jedním dílkem taveného sýra, posekanými bylinkami, solí a pepřem. Vytvarujeme kuličky a dáme povařit do vroucí vody na 4 až 5 minut. Vyndáme z vroucí vody a servírujeme v polévce.
Zdroj: Špenátová polévka z čerstvého špenátu se sýrovými knedlíčky; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/spenatova-polevka-z-cerstveho-spenatu-se-syrovymi-knedlicky [On-line 04.12.2015]
Poslední tip, trik či komentář