- kilo a půl srnčí plece
- 20 dkg slaniny
- bobkový list
- nové koření
- mrkev
- 2 petržele
- celer
- cibule
- cukr
- 250ml smetany
- 1kg hrubé mouky
- mléko
- sůl
- 2 vejce
- kvásek
- 3 den staré housky
- ocet
Kilo a půl srnčí plece očistíme, opláchneme, prošpikujeme slaninou, kterou jsme si předem nakrájenou na proužky nechali ztuhnout na mrazáku, a osolíme. Takto připravené maso vložíme do nálevu z dvou litrů vody a deci octa (nálev ochutnáme, nesmí být moc kyselý) a přidáme tři bobkové listy, pět kuliček nového koření, kořenovou zeleninu (jedna mrkev, dvě petržele, celý celer) nakrájenou na tenké plátky a nasekanou větší cibuli. Nádobu zakryjeme alobalem a dáme na dva dny do lednice. Po 24 hod. maso v nálevu obrátíme.
Do rozehřáté trouby (220 stupňů) dáme přikrytý pekáč a maso dusíme až do změknutí. Pak sejmeme alobal a asi 15 minut dopečeme odkryté. Nezapomeneme podlévat vývarem nebo vodou. Po upečení maso odložíme, ze šťávy vyjmeme bobkový list a nové koření a ostatní tyčovým mixérem důkladně rozmělníme. Na pánvi uškvaříme nadrobno nakrájenou slaninu, (škvarečky sníme J) a na výpeku uděláme ze lžíce cukru karamel. Ten přidáme do omáčky, aby získala správnou barvu. Vše znovu provaříme. Nakonec přidáme 250 ml smetany ke šlehání, promícháme a podle potřeby dochutíme octem a solí. Pokud použijeme dost zeleniny, nemusíme již zahušťovat moukou nebo jíškou. Vychladlé maso naporcujeme a před podáváním jej nahřejeme na pařáku nad vařící vodou.
Maso zalité omáčkou podáváme s houskovými knedlíky a plátkem citronu, na kterém je navršen kopeček brusinek se lžící ušlehané šlehačky .
Zdroj: Prostřeno iprima TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/srnci-ve-svickove-omacce
Poslední tip, trik či komentář