na steaky
- svíčková
sterilovaný zelený pepř
čerstvý mletý pepř
olej
sůl
na rozmarýnové brambory:
- brambory
čerstvý rozmarýn
olej
sůl
Steaky v pepřové marinádě:
Než začneme svíčkovou porcovat, důkladně ji zbavíme šlach. Palec a špičku odřízneme – oba kousky se budou hodit například k přípravě soté. Střední část svíčkové nakrájíme na plátky silné 3 – 4 cm, nenaklepáváme je, ale dlaní rozmáčkneme.
Steaky naložíme do pepřové marinády, kterou připavíme ze zeleného sterilovaního pepře, který nadrtíme nebo rozmixujeme, přidáme olej a dochutíme čerstvě namletým černým pepřem. V žádném případě marinádu nesolíme! (Sůl váže vodu, takže by maso ztratilo svou šťavnatost.) Do marinády stačí naložit na tři hodiny, ale chceme – li, aby steaky měly pikantnější chuť, necháme je v marinádě přes noc. Maso solíme až těsně před pečením, aby zůstalo šťavnaté.
Naložené steaky nejprve zprudka opečeme z obou stran, aby se maso zatáhlo a vytvořila se zlatavá kůrčička. Položíme je na plech a dáme v troubě předehřáté na 100 stupňů na 15 minut dopéci. Chceme – li krvavější maso, postačí o pár minut méně.
Dokonalý steak musí být křehký a šťavnatý, proto je potřeba dodržet několik zásad: Základem je kvalitní čerstvé maso. Nejlepší svíčková je z býka ne staršího 19ti měsíců. Čím je maso prorostlejší, tím budou steaky křehčí.
Rozmarýnové brambory:
Brambory uvařené ve slupce do poloměkka nakrájíme na plátky. Osolíme, zasypeme čerstvým rozmarýnem, zlehka zalijeme olejem a necháme asi 15 minut zapékat na 200 stupňů.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/18-steaky-v-peprove-marinade-s-rozmarynovym-bramborem/
Poslední tip, trik či komentář