Ingredience:
Domácí bagety:
- 600 g hladké mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 18 g soli
- 380 ml vody
Na kvásek poliš:
- 300 g hladké mouky
- 300 ml vody
- čerstvé droždí – kousek o velikosti 1 x 1 cm
- olej na vymazání mísy
Pomazánka z pečených paprik s česnekem:
- 4 červené papriky
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl a pepř
Pěna z krůtích jater:
- 150 g krůtích jater
- 1 šalotka
- 2 ančovičky
- 3 lžíce bílého vína
- 1 lžíce másla
- sůl
- pepř
- tymián
Olivy ve slanině:
- 20 zelených oliv
- 10 loupaných mandlí
- 10 kousíčků červené papriky
- 10 plátků anglické slaniny
Na bylinkové máslo:
- 150 g másla
- oblíbené čerstvé bylinky – petrželka, tymián, bazalka
- 2 stroužky česneku
- sůl a pepř
Pomazánka ze sušených rajčat:
- 1 ricotta
- pár sušených rajčat naložených v oleji
- bazalka
- trocha oleje z naložených rajčat
- sůl a pepř podle chuti
Bagety:
1. S přípravou baget začneme dvanáct hodin před samotným pečením. Do misky dáme vlažnou vodu, do které rozdrobíme kousíček droždí, přidáme mouku a důkladně promícháme. Přikryjeme potravinářskou folií a necháme při pokojové teplotě již zmiňovaných 12 až 16 hodin.
2. Ideální je zadělat těsto v robotu. Do mísy nasypeme mouku, nalijeme vodu a nadrobíme droždí. Promícháme a necháme čtvrt hodinky stát. Poté přidáme sůl a kvásek poliš. Promícháme a vypracujeme hladké vláčné těsto.
3. Velkou mísu vymažeme olejem a těsto do ní překlopíme. Přikryjeme opět potravinářskou folií a můžeme nechat dalších 12 až 16 hodin v lednici.Kdo je netrpělivý, může se pustit do práce už po dvou hodinách, kdy těsto nechá kynout na teplém místě. Mezitím ho však musí dvakrát přeložit (těsto natahujete a skládáte, jako byste skládali papír A4 na A6. Pomáhá to provzdušnění těsta má velký vliv na výslednou strukturu bagety).
4. Připravíme si bagety. Z těsta si oddělíme pět stejných bochánků. Ty ještě zpracujeme podobným způsobem, jako jsme překládali těsto. Kraje natáhneme a složíme směrem do středu. Bochánky necháme deset minut odpočívat a poté z nich na mírně pomoučené ploše vytvarujeme válečky – bagety. Přichází další čekání. Další kynutí trvá ideálně dvě hodinky. V lednici můžou kynout ještě déle.
5. Vykynuté bagety překlopíme na dřevěné prkénko nebo papírový karton. Nahoře žiletkou nařízneme na několika místech a šup s nimi do trouby.
7. Předehřejte si troubu na 250°C – zapněte horní a dolní ohřev. Rošt umístěte do středu trouby a položte na něj cihly, kámen na pečení nebo třeba i ten plech. Musí se totiž důkladně nahřát. Na dno trouby dejte hluboký plech, do kterého bleskověnalijete 100 ml vody. Musí to být velice rychlé – ven musí utéct jen minimum tepla. Bagety se nafukují, zlátnou. Po deseti minutách pečení otevřete troubu a nechejte utéct páru. Chcete přece křupavou kůrku. Potom pečte dále, až jsou krásně zlatavé. Celkový čas pečení je přibližně 25 minut. Bagety naskládejte na mřížku a velice lehce postříkejte vodou z rozprašovače.
Pomazánky:
1. Z pečených paprik s česnekem. Papriky, česnek, olivový olej, sůl a pepř promícháme v pekáčku a upečeme nebo ugrilujeme. Rozmixujeme nebo jen rozmačkáme a podáváme na plátcích bílého pečiva.
2. Pěna z krůtích jater: V hrnci rozpustíme máslo a osmahneme na něm šalotku nakrájenou najemno. Přidáme očištěná a pokrájená játra, tymián. Osolíme, opepříme, zalijeme vínem a velice krátce podusíme. Když jsou játra hotová (uvnitř jsou stále mírně růžová), vyndáme snítku tymiánu a rozmixujeme do hladké pěny.
3. Olivy ve slanině: Do poloviny oliv dáme mandličku, do druhé poloviny kousek papriky. Okapané olivy zabalíme do podélně rozpůlených plátků anglické slaniny a grilujeme 2 minuty z každé strany.
4. Bylinkové máslo: Bylinky nasekáme, česnek rozmačkáme a spolu se solí a pepřem smícháme se změklým máslem. Zabalíme do válečku a necháme zatuhnout v lednici. Můžeme přidat parmezán.
5. Pomazánka ze sušených rajčat: Rajčata nasekáme, bazalku také. Smícháme s ricottou a dochutíme solí a pepřem.
Zdroj: Studené předkrmy s bagetou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/studene-predkrmy-s-bagetou [On-line 27.09.2014]
Poslední tip, trik či komentář