na základní variantu a krém:
- 100 g plátků šunky
250 g pomazánkového másla
50 g šlehačky
3 g želatiny
bílý pepř
sůl
na šunkovou roládu s hráškem:
- 100 g plátků šunky
základní krém
150 g hrášku
pažitka dle chuti
bílý pepř
na šunkovou roládu s vejci:
- 100 g plátků šunky
základní krém
6 vajec
100 g šunky vcelku
na šunkovou roládu s paštikou:
- 100 g plátků šunky
základní krém
200 g paštiky
100 g šunky vcelku
pažitka dle chuti
na šunkovou roládu s vínem:
- 100 g plátků šunky
základní krém
200 g hroznů
50 ml bílého vína
na šunkovou roládu s křenem:
- 100 g plátků šunky
základní krém
100 g křenu
100 g šunky
Šunková roláda má několik variant. Bez základního krému se ale žádná neobejde: budeme potřebovat pomazánkové máslo, které smícháme s našlehanou smetanou, solí a pepřem. Poté vmícháme rozpuštěnou želatinu a můžeme začít plnit roládu. Tentokrát však místo plátků sýra použijeme šunku. Zajímavou variantou je roláda s hráškem a pažitkou, které stačí přimíchat do základního krému. Dalším druhem je roláda s vejci. Přidáme nasekaná vajíčka natvrdo a pro větší efekt na krém vyskládáme vejce nakrájená na plátky a hranolky šunky. Paštikovou variantu vytvoříme také jednoduše: paštiku našleháme se základním krémem do husté pěny, a pokud navrch přidáme hranolky šunky a pár snítek pažitky, bude na řezu skutečně nevšední. Další roládu můžeme doplnit vínem. Jak hroznovým, kterým nakonec krém ozdobíme, tak suchým bílým, které vmícháme do základu. Poslední variantou je roláda s křenem: do krému přidáme nastrouhaný křen a nadrobno nasekanou šunku, roládu zabalíme a dáme, stejně jako všechny ostatní, vychladit. Ztuhlé rolády krájíme na plátky a servírujeme.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/211-sunkove-rolady/
Poslední tip, trik či komentář