Suroviny
- husa 1 ks
- jablka
- koření
- sůl
- husí sádlo
- cibule
- červené hlávkové zelí
- ocet
- cukr
- brambory
- hladká mouka
- rostlinný olej
Očistíme jablka a zbavíme je jádřinců, vložíme do husy, husu osolíme, okořeníme vložíme do sádlem vymaštěného pekáče, obložíme jablkem. Podlijeme vodou, vložíme do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Omyjeme a nakrájíme hlávkové zelí, cibuli. Nakrájené zelí uvaříme doměkka v osolené vodě. Osmahneme dohněda cibuli s cukrem na oleji, přidáme uvařené zelí, oloupané a nastrouhané 2–3 menší brambory přidáme pro zahuštění do zelí. Po rozvaření brambor dochutíme solí, octem a cukrem.
Lokše: Oloupané osolené brambory nakrájíme a dáme vařit doměkka. Slejeme, rozmačkáme na kaši. Do vychlazené kaše vmícháme mouku, vypracujeme těsto, které zpracujeme do válečku. Z něj krájíme stejné dílky, které vyválíme na placky silné asi 4 mm. Pečeme na pánvi z obou stran.
Zdroj: Svatomartinská husa, červené zelí, lokše; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svatomartinska-husa-cervene-zeli-lokse [On-line 21.01.2015]
Poslední tip, trik či komentář