Ingredience
- pečeně s omáčkou:
- zadní hovězí 250 g
- srnčí maso 250 g
- mražená zelenina pod svíčkovou 2 dávky
- špek nebo slanina 80 g
- větší cibule 1 kus
- mleté nové koření 1 lžička
- bobkový list 3 kusy
- tymián 1 špetka
- oloupaný citron bez jader 2 plátky
- kus rozpuštěného máslo nebo olej 1 dávka
- hořčice 1 lžička
- cukr 1 lžička
- citronová šťáva z půlky citronu 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
houskový knedlík:
- polohrubá mouka 500 g
- vlažné mléko 250 ml
- kvasnice 1 sáček
- vejce 1 kus
- rohlík nebo houska 2 kusy
- cukr krystal 2 lžičky
- sůl 1 lžička
1. Hovězí i zvěřinu očistíme a vložíme do pekáče na zeleninu. Přidáme rozkrájený špek, cibuli, koření a citronové plátky. Podlijeme vodou a trochou omastku a pečeme při 200 stupních asi hodinu. Občas podlijeme a otočíme. Když je maso měkké, tak pečeni vyjmeme a doděláme omáčku.
2. Šťávu se zeleninou rozmixujeme, přidáme šlehačku a dochutíme solí, cukrem, citronovou šťávou, hořčicí a ještě necháme projít varem. Nakonec dle potřeby zředíme a dochutíme.
3. Na houskové knedlíky si dáme do misky mouku, špetku soli a zamícháme, do prostředka uděláme důlek a do důlku dáme cukr, kvasnice a zalejeme vlažným mlékem a necháme nakynout. Potom přidáme vejce, rohlíky nakrájené na kostičky a zpracujeme v těsto. Necháme kynout asi půl hodiny, propracujeme a znova necháme půlhodinku kynout. Potom vyválíme dva stejně velké knedle. Vaříme v osolené vodě pět minut z jedné strany a pět minut z druhé strany na plynu, na elektrice sedm minut z jedné strany a sedm minut z druhé strany. Raději prověřte špejlí, možná bude potřeba delší doba.
4. Svíčkovou podáváme s terčíkem z citronu, s brusinkami a šlehačkou.
Zdroj: Svíčková hovězí/zvěřinová; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-hovezi/zverinova [On-line 04.09.2013]
Poslední tip, trik či komentář