- 1 kg hovězího zadního
- 200 g slaniny
- kořenová zelenina (4 mrkve,1–2 větší petržele,1 malý celer)
- 3 cibule
- 1 sklenička nakládané kořenové zeleniny
- 1 smetana (30%)
- 4 bobkové listy
- 5 kuliček pepře, nového koření
- olej
- sůl
- marmeláda dle chuti
- cukr a ocet na dochucení
Maso důkladně omyjeme, odblaníme, nasolíme a prošpikujeme. Cibuli a kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Na oleji osmahneme dozlatova cibuli, přidáme nasolené maso a necháme zatáhnout.
Poté k masu přidáme kořenovou zeleninu a necháme dusit cca 20 minut společně s bobkovým listem, pepřem a novým kořením. Poté přendáme do zapékací mísy, přidáme nakládanou zeleninu a dáme do trouby (maso podléváme). Pečeme asi 2 hodiny, dokud není maso měkké. Poté je vyjmeme a zeleninu propasírujeme i s výpekem z masa přes cedník do menšího hrnce.
Propasírovanou zeleninu přivedeme k varu a zašleháme do ní smetanu smíchanou se lžičkou cukru (omáčka by se potom neměla srazit). Takto připravenou omáčku dochutíme octem, cukrem, případně solí. Mám vyzkoušené, že se většinou omáčka už moc nemusí ochucovat díky zelenině. Podáváme s plátkem citronu a brusinkovým kompotem.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-na-smetane-0 [On-line 23.2.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář