reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Svíčková na smetaně, karlovarský knedlík

Suroviny

  • pravá svíčková nebo hovězí maso z kýty 1 kg
  • větší cibule 3 ks
  • mrkev 6 ks
  • petržel 6 ks
  • celer 1/2
  • nové koření 5 kuliček
  • pepř celý 10 kuliček
  • jalovec 3 kuličky
  • bobkový list 3 kusy
  • sádlo 4 lžíce
  • hořčice plnotučná 1 lžička
  • smetana ke šlehání 30 % 500 ml
  • sůl
  • pepř
  • cukr špetka
  • sojová omáčka trochu
  • citron 1 ks

Karlovarský knedlík:

  • rohlík 7 ks
  • mléko 175 ml
  • žloutek 2 ks
  • bílek 2 ks
  • nadrobno nakrájená petrželka 2 lžíce
  • hrubá mouka 100 g
  • sůl

Maso si předem naložíme do svařené vody s kořením a nakrájenou zeleninou. Necháme alespoň 24 hodin odležet. Poté ve velkém, žáruvzdorném hrnci necháme zahřát sádlo. Na něm zprudka opečeme maso ze všech stran. Maso dáme stranou a na výpeku osmažíme zeleninu. Přidáme koření, lžíci hořčice a dozlatova osmažíme. Maso vrátíme zpět, podlijeme a dáme na dvě a půl hodiny péct do trouby na 220°C. Občas promícháme, aby se zelenina nebo maso nepřipálilo. Měkké maso dáme bokem, snažíme se vyndat koření. Zeleninu rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem. Přilejeme smetanu a dáme provařit. Dochutíme dle potřeby solí, pepřem, cukrem, lžičkou sójové omáčky a citronovou šťávou. Omáčku ještě propasírujeme přes síto, aby byla jemná. Na závěr můžeme do teplé omáčky přidat oříšek másla pro lepší a jemnější chuť. Podáváme s karlovarským knedlíkem.

Pokrájené pečivo dejte na plech na pár hodin oschnout. Pak ho v míse pokropte pár lžícemi mléka a pěkně promněte, přidejte petrželku a promíchejte. Zbylé mléko a žloutky prošlehejte a nalijte do mísy k rohlíkům. Přisypte mouku, osolte a promíchejte. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků.

Na pracovní ploše rozprostřete navlhčené plátýnko a položte na něj polovinu těsta. Zabalte do asi 20 cm dlouhého válečku, okraje svažte provázkem. Totéž udělejte s druhou polovinou těsta. Knedlíky ponořte do vařící vody a vařte deset minut, pak je obraťte a vařte dalších deset minut. Knedlíky vyndejte z vody, vybalte a hned nakrájejte nití na plátky.

Jídlo podávejte s terčíkem z citronu s brusinkami a šlehačkou.

Zdroj: Svíčková na smetaně, karlovarský knedlík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-na-smetane-karlovarsky-knedlik-0  [On-line 11.06.2016]

loading...

Vložit komentář

 

 

 

Můžete využít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


tři + 8 =


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.