Omáčka:
- 2–3 mrkve
- 0,5 celeru
- 2 cibule
- 2 omyté citrony
- 2 lžíce hořčice
- 3 bobkové listy
- celý pepř
- 5 kuliček nového koření
- sůl
- tymián
- mletý pepř
- trocha másla
- olej (na orestování masa)
- 1 kg hovězího masa (falešná svíčková)
- špek (na špikování)
Houskové knedlíky:
- 500 g polohrubé mouky
- 60 g droždí
- 1 celá houska
- špetka soli
- 3 dl teplého mléka
- 1 vejce
Do masa nožem propícháme otvor a naplníme ho špekem. Celé maso posypeme mletým pepřem, osolíme a přidáme tymián. (Rukou vetřeme koření do masa.) Do hrnce dáme máslo, olej a zprudka ze všech stran maso orestujeme. Poté je vyndáme na talíř. Do hrnce dáme veškerou zeleninu nakrájenou na kousky a také orestujeme.
Když je zelenina opečená, vložíme zpět maso, přidáme hořčici a na čtvrtky pokrájené citrony. Mícháme a maso otáčíme. Aby pustilo šťávu, na chvíli přiklopíme pokličkou. Dáme vařit vodu. Pak vyndáme citron. Dolijeme horkou vodu, kterou ještě osolíme, a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme bez otáčení zhruba 2,5 až 3 hodiny. Poté hrnec vyndáme, vyjmeme maso a přikryjeme je, aby nevystydlo a neoschlo. Z hrnce vyndáme nové koření, bobkový list a kuličky pepře. Vezmeme tyčový mixér a všechnu zeleninu promixujeme, aby byla omáčka hladká a hustá. Znovu ohřejeme na bod varu.
Do menšího hrnce nasypeme cukr krystal a necháme ho rozpouštět. Když je cukr tekutý, pomalu ho přiléváme do hotové omáčky, která tak získá tmavší barvu a nebude kyselá. Stále mícháme. Do nádoby vlijeme tekutou šlehačku, do ní přidáme pár lžic omáčky a opatrně přiléváme do hrnce s omáčkou. Necháme na mírném plameni ještě 10 minut provařit.
Při přípravě knedlíků nejdříve mouku prosejeme do mísy, kde utvoříme jamku, do níž dáme rozdrobené droždí, špetku soli a cukru. Zalijeme vlahým mlékem a necháme kvásek odpočívat. Poté přidáme vajíčko, mléko a vařečkou vypracujeme tužší těsto, do kterého dáme nakrájenou housku. Zpracováváme až do okamžiku, kdy se těsto nelepí na mísu. Je-li moc husté, přidáme mléko, je-li naopak řídké, přisypeme mouku. Hotové těsto přikryjeme utěrkou a dáme asi na hodinu vykynout do tepla.
Když je vykynuté, pomoučíme vál, vyklopíme hmotu a vytvoříme dvě šišky. Lepí-li se těsto na ruce, přidáme trochu mouky. Do vroucí vody dáme knedlíky vařit. Většinou asi na dvacet minut, záleží na velikosti šišek. Po deseti minutách knedlík v hrnci otočíme, aby se provařil z obou stran. Po dvaceti vyndáme a propícháme (nejlépe ostrou kovovou jehlou na špízy), aby se nesrazil. Ihned krájíme nití na pravidelná kolečka.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-na-smetane-s-brusinkami [On-line 26.6.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář