Suroviny
Na svíčkovou:
- celer 1/2 ks
- mrkev 2 ks
- cibule 1 ks
- nové koření
- celý pepř
- bobkový list
- citron
- plnotučná hořčice
- olej
- mléko
- ocet
- hladká mouka
- cukr
- sůl
- smetana (30%)
- špek
- hovězí maso 1 kg
- šlehačka na dozdobení
- brusinky
Na karlovarský knedlík:
- starší rohlíky 10-12 ks
- vejce 3 ks
- kadeřavá petrželka
- mléko
- máslo
- hrubá mouka
- potravinářská folie
Očistíme zeleninu, nastrouháme ji nahrubo, dáme ji na rozpálený olej, a mezitím, než se základ orestuje, si našpikujememaso, osolíme ho, zbytek špeku si nakrájíme na kostičky, orestujeme trošku špeku a na něm opečeme maso, aby se zatáhlo. Do orestovaného základu dáme cibuli, přidáme hořčici, cukr, citron, ocet. Do základu přidámekoření a maso, zalijeme teplou vodou a necháme vařit. Dolíváme vodu, po 2,5 hodinách je maso měkké, maso vytáhneme a základ rozmixujeme dohladka, přilijeme mléko, zahustíme moukou.Nakonec přidáme smetanu na zjemnění.
Knedlík – nakrájíme rohlíky a orestujeme lehce na másle, nakrájíme petržel, oddělíme si žloutky od bílků, žloutky ušleháme a přidáme mléko, přidáme špetku soli, ušleháme bílky, do žloutků přidáme mouku a vložíme do rohlíků, vytvarujeme šišky, zabalíme do folie a dáme vařit do vroucí vody, vaříme zhruba 20–25 minut.
Zdroj: Svíčková na smetaně s karlovarským knedlíkem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-na-smetane-s-karlovarskym-knedlikem [On-line 12.12.2014]
Poslední tip, trik či komentář