Suroviny
- zadní hovězí maso 2 kg
- špek 300 g
- mrkev 1 ks
- celer 1 ks
- cibule 4 ks
- mražená směs na svíčkovou 2-3 balení
- sůl
- pepř
- cukr
- nové koření
- bobkový list
- sádlo 1 lžíce
- smetana 2 ks
Domácí knedlík
- včerejší rohlík 2 ks
- hrubá mouka 500 g
- vejce 2 ks
- sůl 1/2 lžičky
- droždí 1 kostka
- mléko 250 ml
Pekáč vymastíme sádlem, nasypeme pytlík mražené směsi na svíčkovou, pokrájíme na měsíčky všechny cibule, vložíme celou falešnou svíčkovou, kterou jsme osolili, opepřili a prošpikovali špekem. Přilejeme trochu vody a dáme péct na dvě hodiny do trouby.
Než se maso upeče, vsypeme do hrnce zbytek mražené zeleniny, do které pokrájíme ještě čerstvou mrkev, a vše vaříme na kašičku, také přidáme veškeré kořenní.
Měkké upečené maso nakrájíme na plátky, zbytek šťávy z pekáče můžeme přilít do hrnce se zeleninou, rozmixujeme, krátce provaříme a nakonec přidáme smetanu.
Domácí knedlík: Z mléka, cukru a droždí necháme vzejít kvásek. Do mísy dáme mouku, špetku soli, vejce, olej, rohlíky nakrájené na kostičky a nakonec přidáme i kvásek. Vymícháme vláčné těsto, které necháme v teple asi 30 – 40 minut vykynout. Potom z těsta vypracujeme šišky a ještě je necháme asi 15 minut kynout. Knedlíky vaříme 15 – 20 minut podle velikosti šišek. V půlce vaření knedlíky obrátíme. Hotové knedlíky vyjmeme a ihned propícháme vidličkou, aby odešla přebytečná pára, a nakrájíme.
Zdroj: Svíčková podle babiččina receptu s domácíma knedlama; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-podle-babiccina-receptu-s-domacima-knedlama [On-line 16.09.2016]
Poslední tip, trik či komentář