Suroviny
- hovězí svíčková 750 g
- žampiony 300 g
- cibule 2 ks
- přepuštěné máslo 4 lžíce
- hovězí vývar 300 ml
- zakysaná smetana 350 ml
- dijonská hořčice 1 lžička
- sůl
- pepř
- brambory 800 g
- olivový olej
- sůl
Maso omyjte, zbavte blan a nakrájejte na nudličky. Osolte a opepřete. Nechte odležet. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, žampiony očistěte a nakrájejte na plátky. Na pánvi rozpalte polovinu másla a na něm zprudka orestujte maso. Vyjměte ho a nechte v teple. Do výpeku dejte zbytek másla, cibuli a osmažte ji.
Přidejte žampiony, směs osmažte a přilijte vývar. Osolte a vše vařte asi sedm minut. Přilijte zakysanou smetanu, promíchanou s hořčicí a hladkou moukou, a pomalu za stálého míchání povařte, až omáčka zhoustne. Do základu vraťte maso, promíchejte a dobře společně prohřejte, ale už nevařte!
Brambory nakrájíme na silnější kolečka, potřeme olivovým olejem a na pečicím papíru vložíme do předehřáté trouby (180°) na cca 20 minut.
Zdroj: Svíčková Stroganoff, bramborové dukáty; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/svickova-stroganoff-bramborove-dukaty [On-line 27.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář