na základní variantu a krém:
- 100 g plátků sýra
250 g termizovaného sýra
50 g majonézy
3 g želatiny
50 g bílého vína
bílý pepř
sůl
na sýrovou roládu s paprikou:
- 100 g plátků sýra
základní krém
50 g mleté papriky
3 barevné papriky
1 chilli paprička
na sýrovou roládu s pomerančem:
- 100 g plátků sýra
základní krém
2 pomeranče
na sýrovou roládu s nivou a ořechy:
- 100 g plátků sýra
základní krém
100 g nivy
100 g vlašských ořechů (lískových ořechů)
na sýrovou roládu se špenátem:
- 100 g plátků sýra
základní krém
100 g čerstvého špenátu
česnek dle chuti
Nejprve si připravíme základní krém: rozmícháme čerstvý termizovaný sýr s majonézou, přidáme trochu pepře, soli, bílého vína a na závěr vmícháme rozpuštěnou želatinu.
Na navlhčeném stole rozvineme potravinářskou fólii, poklademe ji plátky tvrdého sýra, naneseme krém a svineme roládu, kterou necháme v chladu ztuhnout. Tento recept má spoustu variant. Záleží na vaší chuti a fantazii. Osvědčená je ale například varianta papriková: do základního krému vmícháme mletou papriku a nadrobno nakrájené čerstvé barevné papriky a chilli papričku. Dál postupujeme stejně, jako u základní varianty. A můžeme si vybrat! Buď uděláme klasického „šneka“, nebo roládu zavineme tak, aby sýr zůstal pouze po obvodu. Tento způsob je vhodný zejména, budeme-li dělat roládu s pomeranči: vrstvu základního krému poklademe měsíčky pomeranče bez kůže, přidáme nastrouhanou pomerančovou kůru a zavineme. Dalším zajímavým typem je roláda s nivou a ořechy: Do krému vmícháme strouhanou nivu a před zavinutím krém posypeme ořechy. Poslední roláda je se špenátovými listy, které nesmíme zapomenout zbavit stonků. K nim do základního krému vmícháme ještě podle chuti prolisovaný česnek a barevná mozaika, kterou takto připravené rolády vytvoří na stole, pokud je před servírováním nakrájíme na kousky, bude opravdu dokonalá.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/210-syrove-rolady/
Poslední tip, trik či komentář