Ingredience
na těsto:
- hladká mouka 400 g
- vejce 1 kus
- hera 1 kus
- pivo 100 ml
- sůl 1 špetka
náplň:
- jablka 600 g
- hrozinky 100 g
- vlašské ořechy 150 g
- cukr (dle kyselosti jablek) 3 lžíce
- strouhanka 3 hrsti
- mletá skořice 1 dávka
- balíčky vanilkového cukru 2 kusy
- vejce 1 kus
- moučkový cukr 1 dávka
- rumová tresť 1 dávka
Na vál nasypeme prosátou mouku, trošku soli a přidáme nastrouhaný tuk. Zpracujeme těsto a necháváme ho zatím odležet v lednici. Na pomoučeném vále vyválíme těsto do tenka, pokapeme rozpuštěným máslem, posypeme strouhankou a na ní pokládáme vrstvy nastrouhaných jablek, které posypeme cukrem. Přidáme hrozinky, posypeme hustě ořechy a přidáme skořici. Zavinutý štrůdl dáme na plech, potřeme vajíčkem a dáme ho péct v předehřáté troubě tak na 180 – 200 stupňů. Upečený horký štrůdl poté posypeme vanilkovým cukrem, popř. skořicí.
Zdroj: Tažený štrůdl; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/tazeny-strudl [On-line 22.12.2012]
Poslední tip, trik či komentář