- 750 g telecího hrudí
 50 g másla
 1–2 l hovězího vývaru
 hladká mouka
 sůl
 pepř
na nádivku:
- 50 g másla
 1 malá cibule
 100 g šunky
 100 g žampionů
 100 g sterilovaného hrášku
 3 vejce
 petrželka
 sůl
 pepř
Telecí hrudí očistíme, rozkrojíme na co největší plát, rozklepeme, poprášíme hladkou moukou a potřeme nádivkou, kterou si připravíme takto: na přepuštěném másle postupně orestujeme nakrájenou cibuli, šunku a žampiony. Pak přisypeme sterilovaný hrášek, prohřejeme a přimícháme rozšlehaná vejce. Ta necháme jen lehce ztuhnou, dochutíme solí, pepřem a sekanou petrželkou, a hotovou nádivku vychladíme. Přidáme-li do nádivky trochu polohrubé mouky, bude kompaktnější.
Maso i s nádivkou smotáme, svážeme provázkem a vložíme do pekáčku. Přelijeme přepuštěným máslem, osolíme, opepříme, podlijeme vývarem a pod pokličkou pečeme asi hodinu a půl na 170 stupňů. Během pečení roládu přeléváme vypečenou šťávou a je-li třeba, můžeme přidat vývar.
Až je maso měkké, roládu vyjmeme, výpek vyrestujeme do tuku, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem. Deset minut provaříme, přecedíme a omáčka je hotová. Můžeme jí přelít třeba nové brambory, které jsou k telecímu hrudí ideální přílohou, stejně jako listový špenát nebo karotka na másle.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/126-teleci-hrudi-plnene-po-prazsku/


Poslední tip, trik či komentář