Ingredience
- telecí líčka 1500 g
- kvalitní červené víno 1 láhev
- mrkev 1 kus
- kořenová petržel 1 kus
- olej nebo sádlo 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
na kaši:
- brambory 1 kg
- máslo 100 g
- smetana ke šlehání 33% 1 kus
- sůl 1 špetka
na zeleninu julienne:
- mrkev 2 kusy
- petržel 2 kusy
- sůl a pepř 1 špetka
- kus másla 1 dávka
1. Maso odblaníme a nakrájíme na větší kostky, zprudka orestujeme na omastku a zalijeme celou láhví dobrého vína. Nyní necháme lehce probublávat 4,5 až pět hodin, dokud se maso nerozpadá a víno nezredukuje. Poté maso vyndáme a do zbylého výpeku nastrouháme mrkev a petržel a necháme krátce rozvařit, podle potřeby můžeme zahustit moukou. Omáčku dochutíme, můžeme zjemnit kouskem másla.
2. Do uvařených scezených brambor přidáme změklé máslo, sůl, smetanu a umixujeme do hladka.
3. Julienne si připravíme tak, že nakrájíme mrkev a celer na velice tenké vlasové proužky a zprudka orestujeme na másle. Zeleninu klademe na maso jako ozdobu.
Zdroj: Telecí líčka, bramborové pyré; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/teleci-licka-bramborove-pyre [On-line 05.02.2014]
Poslední tip, trik či komentář