Ingredience
- telecí líčka 1500 g
- sádlo 2 lžíce
- větší cibule 1 kus
- kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer) 300 g
- rajčatový protlak 2 lžíce
- silný hovězí vývar 1 l
- brambory 1 kg
- lahůdková cibulka 1 kus
- anglická slanina 100 g
- ořech másla 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
V kastrole na sádle orestujeme dobře očištěné, osolené a opepřené kousky masa. Po zatažení maso vyjmeme z kastrolu a do omastku přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu včetně cibule. Orestujeme a přidáme rajčatový protlak, poté přilijeme červené víno. Vložíme zpět maso a zalijeme připraveným hovězím vývarem, až je maso ponořené. Takto necháme pomalu dusit asi dvě hodiny. Doléváme buď víno, nebo vývar. Když je maso měkké, dáme je stranou a doděláme omáčku. Zeleninu s omáčkou přepasírujeme, nebo rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme, maso vrátíme zpět a chvíli povaříme, na závěr zjemníme kouskem másla. Dobrou přílohou budou šťouchané brambory připravené klasickým způsobem s cibulkou, lehce orestovanou na kousku másla s pokrájenou slaninou.
Zdroj: Telecí na víně; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/teleci-na-vine [On-line 13.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář