4 porce
- 500 g libového bůčku bez kůže
- 50 g sladké chilli omáčky
- 50 ml oleje
- 40 g strouhaného čerstvého zázvoru
- svazek koriandru
- sůl
Chilli omáčku smícháme s olejem, nastrouhaným zázvorem, sekaným koriandrem a solí.
Bůček marinádou důkladně ze všech stran potřeme a necháme, ideálně přes noc, odležet.
Poté vložíme do trouby a pečeme ve vyhřáté troubě na 120 °C asi hodinu. Pečený bůček krájíme na tenké plátky a podáváme s chutney (viz níže).
Hruškové chutney
- 1 větší cibule
- 30 ml olivového oleje
- špetka šafránu
- 1 chilli paprička
- 30 g cukru
- 2 větší hrušky
- 100 g dýně hokaido
- 50 ml bílého vína
- 1 citron
Veškerou zeleninu a hrušky očistíme a nakrájíme nadrobno.
Na olivovém oleji osmahneme nejprve cibuli dosklovata, vmícháme šafrán, nasekanou chilli papričku, zasypeme cukrem, když zkaramelizuje, zalijeme vínem a citronovou šťávou, vložíme nakrájené hrušky a dýni. Necháme pozvolna rozdusit do povidlové konzistence (v případě potřeby podlijeme vínem), odstavíme a vychladíme.
Chutney můžeme podávat nejen k pečeným masům, ale i k paštikám a sýrům.
Zdroj: Tenké plátky bůčku s hruškovým chutney; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1739-tenke-platky-bucku-s-hruskovym-chutney/ [On-line 08.10.2016]
Poslední tip, trik či komentář