Suroviny
Polévka
- čerstvá rajčata 500 g
- sterilovaná loupaná rajčata 300-400 g
- sušená rajčata naložená v oleji
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- řapíkatý celer 1 tyčka
- loupaná červená čočka 100 g
- česnek 4 stroužky
- sušené oregano 1 lžíce
- sůl
Olivové pečivo
- špaldová polohrubá mouka 400 g
- sušené droždí 1 sáček
- cukr 1 lžička
- sůl 1 lžička
- olivový olej 2 lžíce
- okapané olivy 2 lžíce
- sušené oregano/rozmarýn
- hrubá sůl na posypání
Domácí pesto
- čerstvá bazalka 2 hrsti
- česnek 1 stroužek
- olivový olej
- sůl
- citronová šťáva
- nasekané ořechy (pinie, slunečnicová semínka..)
K servírování
- strouhaný sýr parmezánového typu
- čerstvý smetanový sýr
- olivový olej
Sušená rajčata slijeme a na oleji z okapaných rajčat pět minut restujeme pokrájená sušená rajčata, najemno pokrájenou cibuli, mrkev a řapíkatý celer, než směs zezlátne a začne vonět. Pak pokračujeme v restování společně s propláchnutou čočkou. Po pěti minutách přidáme česnek nasekaný na tenké plátky, necháme rozvonět, poté vložíme čerstvá pokrájená rajčata, po pár minutách sterilovaná rajčata, oregano, sůl a zalijeme 3/4 l vroucí vody. Na mírném plameni necháme probublávat asi 20 minut. Podáváme se strouhaným parmazánem a opečenými „crostini“ (toustíky) z olivového pečiva.
Na pečivo smícháme v míse mouku se solí, cukrem, droždím a bylinkami, přidáme olivový olej a dvě deci vody a vypracujeme těsto, které necháme asi hodinu vykynout. Olivy pokrájíme na menší kousky, lehce zapracujeme do těsta. Vytvarujeme podélný bochníček, který potřený vodou a posypaný mořskou solí pečeme při 190 stupních 30-40 minut. Pečivo připravíme den předem. Pro servírování krájíme centimetr silné plátky, které nasucho opečeme a servírujeme potřené domácím pestem nebo čerstvým sýrem, zakápnuté olivovým olejem či kombinací uvedeného.
Pesto připravíme těsně před servírováním. Pokud použijeme hmoždíř, omytou bazalku nejprve pokrájíme, vhodíme do hmoždíře spolu se stroužkem česneku, přidáme ořechy, postupně přiléváme olivový olej do požadované konzistence. Osolíme dle chuti a zlehka zakápneme citronovou šťávou pro zachování sytě zelené barvy. Manuální práci si můžeme usnadnit použitím tyčového mixéru.
Zdroj: Tomatová polévka s parmazánem, domácí olivové pečivo; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/tomatova-polevka-s-parmazanem-domaci-olivove-pecivo [On-line 21.01.2017]
Poslední tip, trik či komentář