Suroviny
Na 1. chuťovky:
- sušená šunka 5 plátků
- přírodní sýr 100 g
- křen
- sůl
- pepř
- klíčky nebo salát na ozdobu
- smetana 33% 100 ml
Na 2. chuťovky:
- syrový losos 300 g
- menší řepa 2 ks
- whisky (brandy nebo vodka) 30 ml
- kůra z 1 pomeranče
- skořice 1 špetka
- hrubozrnná sůl 3 lžíce
- hnědý cukr 1 lžíce
- limeta nebo citron 1 ks
- přírodní smetanový sýr 1 ks
- pažitka
- olivový olej
- sůl
- pepř
Na 3. chuťovky:
- paprika 1-2 ks
- ricotta 100 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml
- sůl
- pepř
- sýr feta
Na první chuťovky smícháme přírodní sýr, křen a vyšlehanou smetanu, dochutíme solí a pepřem, pečivo namažeme vzniklou pomazánkou, poklademe plátem šunky, ozdobíme rajčetem a bylinkami.
Na druhé nastrouháme najemno (v rukavicích) syrovou řepu, přidáme nastrouhanou kůru z pomeranče, skořici a alkohol, přimícháme cukr a sůl. Dále si připravíme dvě vrstvy pečicího papíru, na kterou dáme půlku směsi a na ni pak položíme lososa bez kůže, pak pokryjeme zbytkem směsi. Lososa zabalíme do papíru a pak ještě do potravinové fólie a důkladně utáhneme (dobré je rybu na marinování v ledničce zatížit např. hrncem a marinádu nechat působit dva dny, jednou otočit). Před podáváním marinádu seškrábeme lžící, lososa opláchneme ve studené vodě a osušíme. Následně jej nakrájíme tenké plátky, které klademe na pečivo pomazané směsí přírodního smetanového sýru, vyšlehané smetany, pažitky, soli a pepře (lze přidat i pár kapek citrónové šťávy). Ozdobíme kouskem citrusu.
Papriky opečeme (buď pod grilem, nebo nad plynovým sporákem), zapaříme v mikroténovém sáčku a pak lehce zbavíme slupky. Pak je očistíme a naplníme směsí ricotty a fety (můžeme přidat bylinky dle chuti). Podáváme studené nebo ještě dáme na chvilku zapéct do trouby a podáváme s kouskem pečiva či citrónu.
Zdroj: Tři druhy chuťovek; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/tri-druhy-chutovek [On-line 09.03.2016]
Poslední tip, trik či komentář