- máslové sušenky 250 g
- máslo 100 g
- vanilkový lusk 1 lístek
- měkký čerstvý sýr typu žervé, např. lučiny 600 g
- moučkový cukr 100 g
- smetana ke šlehání 250 ml
Ozdoba
- jahody 400 g
- moučkový cukr 25 g
Dortovou formu o průměru 23 centimetrů vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Potom nasypeme sušenky do igelitového sáčku a válečkem je rozmačkáme. Drobky nasypu do mísy, zalijeme rozpuštěným máslem a dobře promícháme. Vláčnou hmotu rozprostřu do formy, rovnoměrně uhladíme obrácenou lžící a dáme na hodinu ztuhnout do chladničky.
Vanilkovou tobolku podélně rozřízneme, na silnějším konci přidržíme a nožem z ní vyškrabu dřeň. Vanilkovou dřeň, žervé a moučkový cukr vyšleháme v míse do hladkého krému. V jiné míse ušleháme šlehačku a vmícháme ji do krému ze žervé. Krém vlijeme na sušenkový základ a obrácenou lžící uhladíme. Formu dáme přes noc do ledničky. Půl hodiny před podáváním dortu vyndáme formu z ledničky. Postavíme ji na širší konzervu, uvolníme boční stěnu formy a stáhnu dolů. Pak odstraníme dno formy i pečící papír a dort přenesu na servírovací tác.
Polovinu jahod s cukrem a lžící vody rozmixujeme tyčovým mixérem a směs propasírujeme přes síto. Dort ozdobíme zbylými jahodami a na ně nalijeme jahodové pyré. A je hotovo.
Zdroj: Vanilkový cheesecake s jahodami; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vanilkovy-cheesecake-s-jahodami [On-line 28.3.2012]
Poslední tip, trik či komentář