- vepřová panenka 5 kusů
- hrubozrnný pepř 7 kuliček
- čerstvé bylinky (tymián nebo rozmarýn)
- olivový olej 1 lžíce
- brambory 1 kg
- 2 cibule
- 1 jarní cibulka
- bílý chřest 1 balení
- česnek 1 stroužek
- podravka 1 špetka
- anglická slanina 150 g
- máslo 170 g
- sůl 2 lžíce
Z vepřové panenky odkrojíme špičky a palce, aby nám vznikly krásné špalíky asi 10 až 12 cm dlouhé na porci. Maso omyjeme a lehce osolíme. Čerstvé bylinky spolu s olivovým olejem promačkáme do masa a necháme odpočinout v lednici 2 až 3 hodiny. Chřest obalíme ve slanině.
Rozpálíme pánev a nalijeme na ni malé množství olivového oleje a postupně klademe maso. Na každé straně panenky vždy opékáme jednu minutu a převracíme atd. (tj. celkem 4 minuty). Na pánvi rovněž orestujeme chřest se slaninou. Předehřejeme troubu na 180 stupňů, vše dáme do horké trouby a pečeme 8 až 10 minut.
Na brambory přepustíme na pánvi půlku až 3/4 kostky másla, orestujeme cibuli pokrájenou nahrubo, přidáme česnek nakrájený na plátky a nakonec přidáme jarní cibulku nakrájenou na kolečka. Okořeníme podravkou. Směs se přidá do teplých brambor uvařených doměkka a rozšťouchá se. Šťouchané brambory ozdobíme čerstvým tymiánem nebo rozmarýnem.
Zdroj: Vepřová panenka na bylinkách, šťouchané brambory, chřest; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-na-bylinkach [On-line 25.3.2012]
Poslední tip, trik či komentář