Ingredience
- vepřová panenka vcelku 1 kg
- cibule 1 kus
- česnek 3 stroužky
- čerstvý nastrouhaný zázvor 1 lžíce
- půl lžíce kurkumy 1 dávka
- půl lžíce práškového koriandru 1 dávka
- půl lžíce římského kmínu 1 dávka
- čtvrt lžičky šafránu 1 dávka
- mletá paprika 1 lžíce
- 2 hrnky kuřecího vývaru 1 dávka
- zelené olivy 1 hrst
- citronová kůra z jednoho citronu 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
salátová příloha:
- kuskus 240 g
- vřelá voda 360 ml
- olivový olej 2 lžíce
- sušená rajčata 1 dávka
- kalamatské olivy (řecké) 1 dávka
- kapie 1 kus
- plechovka cizrny 1 kus
- kuličky hroznového vína 1 dávka
- lístky čerstvé máty 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
- jarní cibulka 0 svazků
1. Na přípravu panenky jsou potřeba dvě pánve: Na jedné pánvi pomalu a za stálého obracení opékáme asi dvacet minut celou panenku na lžíci oleje. Necháme krátce odpočinout.
2. Omáčka: Na druhé pánvi zpěníme na lžíci oleje cibulku, česnek a zázvor, poté přidáme všechno koření, vývar a zbytek ingrediencí. Na mírném ohni zredukujeme omáčku na polovinu.
3. Kuskus salát: Do větší mísy nasypeme kuskus, který zalijeme vroucí vodou, osolíme a opepříme. Přidáme olej a po zamíchání necháme deset minut odpočívat. Když se tekutina vsákne, vidličkou kuskus prokypříme a vmícháme ostatní, najemno nakrájené ingredience. Takto připravenou přílohu podáváme k masu.
4. Osmahnutou panenku nakrájíme na plátky a servírujeme s omáčkou a kuskusem se zeleninou.
Zdroj: Vepřová panenka po marocku; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-po-marocku [On-line 07.03.2014]
Poslední tip, trik či komentář