Ingredience
- vepřová panenka 3 kusy
- anglická slanina nebo pancetta 200 g
- mražený hrášek 350 g
- velká mrkev 4 kusy
- máslo 200 g
- brambory 1500 g
- trochu smetany nebo mléka 1 dávka
- sůl a pepř 1 špetka
1. Vepřovou panenku očistěte. Odkrojte nevzhledné špičky a podél celé panenky udělejte nožem řez, do kterého vložíte plátky slaniny. Osolte, opepřete a nechte odpočinout.
2. Takto upravené panenky orestujte z každé strany na troše oleje. Poté je přesuňte do pekáčku a nechte vcelku péct cca 20 minut do růžova.
3. Na hráškový nok spařte hrášek asi tři minuty ve vroucí vodě. Slijte a ponorným mixérem hrášek rozmixujte na kaši. Osolte, přidejte lžíci šťávy z citronu. Lžící tvarujte nočky, které se podávají jako ozdoba a příloha.
4. Julienne mrkvička: Čtyři mrkve nakrájejte na tenké proužky dlouhé 5-6 cm o hraně 1- 2 mm. Tyto proužky orestujte na másle. Osolte, přidejte trochu cukru a lžíci citronové šťávy, nakonec oříšek másla.
5. Bramborové pyré: Oloupejte brambory, nakrájejte je a uvařte je v osolené vodě. Sceďte a přidejte cca 150 g másla. Můžete přidat trochu smetany na zjemnění. Rozmixujte do jemné kaše.
Zdroj: Vepřová panenka se slaninkou; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenka-se-slaninkou [On-line 18.03.2014]
Poslední tip, trik či komentář