Ingredience
- vepřová panenka 1 kg
- mrkev 350 g
- petržel 350 g
- celer 1 kus
- cibule 1 kus
- hovězí bujón 1 kostka
- nové koření 10 kuliček
- pepř 10 kuliček
- bobkový list 5 kusů
- citronová šťáva z půlky citronu 1 dávka
- cukr dle chuti 1 dávka
- smetana na vaření 1 kus
- sůl 1 špetka
na karlovarský knedlík:
- rohlíky 15 kusů
- vejce 3 kusy
- mléko 125 ml
- snítky petrželové nati 1 dávka
- čtvrt lžičky muškátového oříšku 1 dávka
- sůl 1 dávka
Kořenovou zeleninu a cibuli si nakrájíme, dáme do pečicí nádoby, přidáme koření a panenku. Takto naložené necháme přes noc marinovat v lednici.
Druhý den si maso orestujeme na pánvi na rozpáleném tuku, aby se zatáhlo. Pak ho vrátíme k zelenině a podlijeme vývarem z kostky a necháme spolu se zeleninou péct. Po hodině a půl vyndáme maso a koření a výpek se zeleninou rozmixujeme do hladka. Omáčku necháme krátce provařit, dochutíme cukrem a citronovou šťávou a zjemníme smetanou na vaření. Dáme pozor, aby se omáčka nesrazila, už ji nemusíme zahušťovat moukou. Svíčkovou podáváme s karlovarským knedlíkem. Nejprve si nakrájíme rohlíky na kostičky a oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme se špetkou soli pevný sníh, ke žloutkům přilijeme mléko a svlažíme nakrájené rohlíky, kam ještě přidáme nasekanou petrželovou nať. Těsto osolíme, přidáme nastrouhaný muškátový oříšek, nakonec sníh. Lehce promícháme a vytvoříme šišky, které zabalíme do potravinářské fólie. Dbáme, aby ke knedlíkům nepronikla voda, vaříme asi 25 minut.
Zdroj: Vepřová panenská svíčková; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/veprova-panenska-svickova [On-line 08.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář