- 1 kg sekané (hovězí a vepřové maso ve stejném poměru)
- 1 cibule
- 3 vejce
- majoránka, sůl, pepř
- strouhanka
- česnek
- 15 ks drůbežích párků
- 300 g anglické slaniny
- hřebíček
Sekanou zpracujeme jako na karbanátky. Přidáme naškrabaný česnek, najemno nakrájenou cibuli, sůl, pepř, majoránku, trošku vody a zahustíme strouhankou. Ze sekané vytvarujeme šest tělíček želv. Párky podélně nakrojíme, konce nařízneme, aby vytvořily tvar drápků, a vsuneme do těla ze sekané. Hlavu a ocas vytvoříme z nijak neupravených konců párků, pouze u hlavy nařízneme tlamku a místo očí zasuneme dva hřebíčky.
Anglickou slaninu nařežeme na asi 1,5 cm široké pásky, které budou tvořit krunýř propletením podélně a napříč. Konce pásků je třeba podhrnout pod krunýř. Na závěr krunýř potřeme rozšlehaným žloutkem, želvy položíme na pečicí papír na plech, přikryjeme alobalem a pečeme na 180 °C si půl hodiny. Pak odkryjeme a pečeme přibližně 10 minut odkryté.
Bramborová kaše
- 2 kg brambor typu BC
- 80 g másla
- 3 dl mléka
- sůl, drcený kmín
Brambory oloupeme, nakrájíme na větší díly a necháme namočené ve vodě asi dvě hodiny. Pak vodu vyměníme. Přidáme sůl, kmín a vaříme doměkka. Po uvaření pošťoucháme, přidáme máslo, horké mléko a rozmixujeme. Osolíme dle chuti. S máslem nešetříme.
Zeleninová obloha
- cibule
- sterilovaná směs okurek, oliv, papriček
- různé druhy salátů
Z kroužku cibule uděláme ohrádku, do které vložíme směs okurek, oliv, cibulek a papriček ze Španělska. Veselé želvy budou sedět na salátovém listu.
Zdroj: TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vesele-zelvy-bramborova-kase [On-line 4.4.2011], citace
Poslední tip, trik či komentář