Suroviny
Na výpečky:
- sójové kostky 200 g
- cibule 1 ks
- česnek
- drcený kmín
- rostlinný olej
- sůl
- pepř
- mrkev
- petržel
- celer
- cibule
- česnek
- nové koření
Na zelí:
- bílé zelí 1 sklenice
- cibule 1 ks
- bobkový list
- celý pepř
- nové koření
- sůl
- pepř
- olej
- ocet
- cukr
- pohanková kaše na zahuštění
Na bramborový knedlík:
- brambory 500 g
- hrubá mouka dle potřeby
- sůl
- pepř
Sójové kostky uvaříme v kořenové zelenině(mrkev, celer, petržel, česnek, cibule), kterou osolíme. Až je zelenina měkká, tak scedíme sójové kostky a dáme je do zapékací mísy, kterou předem vytřeme olejem. Nakrájíme do ní kolečka cibule, česnek, osolíme a přidáme kmín. Pečeme 3,5 hodiny a mezitím podléváme zeleninovým vývarem, v němž jsme vařili sójové maso, občas zamícháme. Sója musí být řádně vypečená, ale ne na škvarek!
Zelí: Zelí propláchneme,podlijeme hrnkem vody, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list. Vedle na pánvi si osmažíme do zlatova cibulku. Až je zelí měkké, dochutíme (cukr, ocet), zahustíme pohankovou kaší a přidáme osmaženou cibuli.
Na knedlík si předem uvaříme celé neoloupané brambory a necháme je vychladnout. Brambory oloupeme a nastrouháme na hrubou mouku, osolíme a opepříme. Uhněteme a vytvarujeme dvě stejné šišky, které vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou (asi 20 minut). Knedlík nakrájíme na plátky a podáváme k masu a zelí.
Zdroj: Výpečky se zelím a domácím knedlíkem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/vypecky-se-zelim-domacim-knedlikem [On-line 29.05.2015]
Poslední tip, trik či komentář