4 porce
Dva druhy chřestu ve smetanové omáčce, jemně ochucené muškátovým oříškem víc než sluší šťavnaté telecí pečínce.
maso
- 600 g telecí svíčkové
- 1 lžíce dijonská hořčice
- 4 lžíce olivového oleje
- hrst plocholisté petržele
- pár kapek koňaku
- mletý bílý pepř
- sůl
- 2 lžíce oleje na opečení
- sklenka bílého vína
Maso očistíme. V míse smícháme hořčici, olej, sekanou petrželku, koňak, pepř a sůl. Do této marinády maso naložíme alespoň na půl hodiny.
Marinádu z masa setřeme a opečeme je na pánvi ze všech stran, vložíme do pekáče, podlijeme vínem a v rozehřáté troubě při 150 °C dopékáme asi 25 minut dorůžova.
chřest
- 300 g zeleného chřestu
- 300 g bílého chřestu
- 150g másla
- 1 malá bílá cibule
- 40 g hladké mouky
- ½ l vývaru ze slupek chřestu
- 100 ml smetany ke šlehání
- špetka muškátového květu
- pažitka
- mletý bílý pepř
- sůl
Chřest očistíme (ulomíme dužnaté konce, bílý oloupeme, zelený loupat není třeba). Slupky a konce chřestu vložíme do vody a připravíme vývar.
Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata, zaprášíme moukou, osmahneme, za stálého míchání zalijeme zchladlým vývarem z chřestu a 15 minut vaříme, poté zjemníme smetanou, vložíme nakrájený chřest, 5 minut povaříme, dochutíme muškátovým květem, sekanou pažitkou, pepřem a solí. Necháme krátce přejít varem a podáváme.
Maso krájíme na plátky, lehce posolíme, přidáme zadělávaný chřest a dozdobíme pažitkou.
Zdroj: Zadělávaný zelený a bílý chřest s telecí pečení; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1089 [On-line 23.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář