reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Zadělávaný zelený a bílý chřest s telecí pečení

4 porce

Dva druhy chřestu ve smetanové omáčce, jemně ochucené muškátovým oříškem víc než sluší šťavnaté telecí pečínce.

maso

  • 600 g telecí svíčkové
  • 1 lžíce dijonská hořčice
  • 4 lžíce olivového oleje
  • hrst plocholisté petržele
  • pár kapek koňaku
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • 2 lžíce oleje na opečení
  • sklenka bílého vína

Maso očistíme. V míse smícháme hořčici, olej, sekanou petrželku, koňak, pepř a sůl. Do této marinády maso naložíme alespoň na půl hodiny.

Marinádu z masa setřeme a opečeme je na pánvi ze všech stran, vložíme do pekáče, podlijeme vínem a v rozehřáté troubě při 150 °C dopékáme asi 25 minut dorůžova.

chřest

  • 300 g zeleného chřestu
  • 300 g bílého chřestu
  • 150g másla
  • 1 malá bílá cibule
  • 40 g hladké mouky
  • ½ l vývaru ze slupek chřestu
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • špetka muškátového květu
  • pažitka
  • mletý bílý pepř
  • sůl

Chřest očistíme (ulomíme dužnaté konce, bílý oloupeme, zelený loupat není třeba). Slupky a konce chřestu vložíme do vody a připravíme vývar.

Na másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli dosklovata, zaprášíme moukou, osmahneme, za stálého míchání zalijeme zchladlým vývarem z chřestu a 15 minut vaříme, poté zjemníme smetanou, vložíme nakrájený chřest, 5 minut povaříme, dochutíme muškátovým květem, sekanou pažitkou, pepřem a solí. Necháme krátce přejít varem a podáváme.

Maso krájíme na plátky, lehce posolíme, přidáme zadělávaný chřest a dozdobíme pažitkou.

Zdroj: Zadělávaný zelený a bílý chřest s telecí pečení; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1089 [On-line 23.11.2012]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.