Ingredience
- větších plátků vepřového masa – nejlépe z kýty 5 kusů
- stroužků česneku 5 kusů
- sůl, pepř 1 dávka
- anglická slanina 100 g
- kyselé zelí 1 dávka
- cibule 1 kus
- sádlo 1 dávka
- kus špeku 1 dávka
- pepř a sůl 1 dávka
- na knedlíky:
- brambory 800 g
- polohrubá (hladká) mouka 150 g
- vejce 1 kus
- krupice 1 kus
- sůl 1 dávka
Postup:
1. Plátky vepřového masa naklepeme, osolíme, opepříme, pomažeme prolisovaným česnekem, poklademe anglickou slaninou a kysaným zelím, svineme do závitku a spíchneme špejlí.
2. Pokrájenou cibuli si osmahneme v pekáči na sádle společně s nakrájeným špekem na kostičky, přidáme závitky a orestujeme je ze všech stran. Poté podlijeme vodou, pekáč přiklopíme a maso v troubě dusíme 40 minut, dokud není měkké. Odklopíme a doděláme kůrku.
3. Maso vyndáme a šťávu slejeme do kastrůlku. Naředíme dle potřeby vodou, osolíme, opepříme, dochutíme např. podravkou a ještě můžeme přidat česnek. V opačném případě zahustíme a mouku provaříme.
4. Brambory na knedlíky oloupeme, přidáme vejce, sůl a mouku s krupicí. Uhněteme těsto a vytvoříme kulaté knedlíky, které vaříme maximálně 20 minut, dokud nevyplavou.
Zdroj: Záhorácký závitek; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zahoracky-zavitek [On-line 31.01.2013]
Poslední tip, trik či komentář