- 1 zajíc
0,5 kg mrkve
0,5 kg celeru
0,2 kg petržele
0,3 kg cibule
0,5 l bílého vína na naložení
0,1 kg cukru
divoké koření – černý pepř, bobkový list, nové koření
0,3 kg másla
0,5 l smetany 33%
0,1 l oleje na smažení
0,2 kg uzeného špeku (plátky)
čerstvý tymián
0,1 kg hladké mouky
sůl, pepř
2 citrony
1 brusinkový kompot (Darbo)
šlehačku
Zajíce vykostíme a přes noc naložíme do kořenové zeleniny, koření s trochou vína a tymiánu.
Druhý den zajíce vyndáme, osolíme a opepříme, položíme na něj plátky slaniny a zavineme jej do rolády. Roládu převážeme provázkem a v hrnci na oleji ji ze všech stran opečeme.
Po opečení ji vyjmeme a ve stejném hrnci orestujeme novou kořenovou zeleninu, kterou máme nakrájenou na kostičky. Dále přidáme cibuli a koření a cukr. Necháme vše společně zkaramelizovat, odpařit, vložíme naši roládu ze zajíce a zalijeme základ vývarem nebo vodou. Roládu podusíme doměkka, vyndáme ji ze základu, který lehce zahustíme zásmažkou.
Poté základ rozmixujeme, přepasírujeme a přidáme smetanu. Vše krátce povaříme a omáčku dochutíme, solí, pepřem citronovou šťávou a dle potřeby cukrem.
Zdroj: Česká televize Kuchařská pohotovost http://www.ceskatelevize.cz/porady/10169912986-kucharska-pohotovost/recepty/390-zajic-na-smetane/
Poslední tip, trik či komentář