Pro 6 osob
- 750 g mletého hovězího masa
- 250 ml vývaru
- Extra panenský olivový olej
- 1 cibuli, nadrobno nakrájenou
- 2 mrkve, očištěné a nadrobno nakrájené
- 200 g hrášku, čerstvého nebo mraženého
- Hladkou mouku na poprášení
- 1 polévkovou lžíci rajčatového pyré
- Několik kapek worcestrové omáčky
- ½ polévkové lžíce čerstvých lístků tymiánu
- 1 polévkovou lžíci čerstvých lístků rozmarýnu, nasekaných
- 2 stroužky česneku, nadrcené
- Sůl a čerstvě namletý
Na brambory:
- 750 g brambor, oloupaných
- 1 vaječný žloutek
- 45 ml plnotučného mléka
- 15 ml smetany ke šlehání
- 60 g másla
- Sůl a čerstvě namletý černý pepř
Připravte si bramborovou kaši. Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte doměkka.
Slijte z brambor přebytečnou vodu a přidejte máslo, mléko a smetanu. Pomocí kuchyňského mixéru brambory
rozmíchejte dohladka. Osolte, opepřete a přidejte vaječný žloutek. Důkladně promíchejte.
Předehřejte troubu na 200 C. Na vaření a recepty z celého světa zaostřujeme na webu Prima FRESH
Nyní se pusťte do přípravy masové směsi. V pánvi rozpalte olivový olej a orestujte na něm cibuli s mrkví. Jakmile začnou chytat barvu, přidejte nadrcený česnek, mleté hovězí maso a pokračujte v restování další 3 minuty. Zlehka osolte a opepřete. Zaprašte směs moukou a promíchejte.
Do pánve přidejte rajčatové pyré, vývar, worcestrovou omáčku a bylinky. Zakryjte pánev poklicí a duste přibližně 15 minut, dokud omáčka nezhoustne.
Nakonec do směsi přidejte hrášek.
Připravte si zapékací nádobu a na její dno přendejte masovou směs. Pokračujte s bramborovou kaší a pomocí špachtle ji rozprostřete po celém povrchu masa až ke krajům zapékací nádoby.
Uložte zapékací nádobu do trouby a pečte přibližně 20 minut, dokud bramborová kaše nezíská krásně zlatavou barvu.
Vyndejte z trouby, přendejte na servírovací talíře a ihned podávejte.
Zdroj: Zapékané hovězí na anglický způsob; Vařte jako šéf! TV Prima http://www.iprima.cz/novinky/bonus-masovy-kolac-z-anglie-shepherd-s-pie?special=370553 [On-line 15.06.2013]
Poslední tip, trik či komentář