Suroviny
Žebra na zelenině:
- vepřová žebra 1 kg
- kus celeru
- fenykl 1 ks
- červená cibule
- šalotka 1 ks
- několi stroužků česneku
- černé pivo
- sůl
- pepř
Pečená žebra:
- vepřová žebra 1 kg
- černé pivo
- feferonka
- med 2 lžíce
- hořčice 1 lžíce
- balzamikový ocet 1 lžíce
- sójová omáčka 1-2 lžíce
- trošku kečupu
- sůl
- pepř
Chléb:
- hladká mouka 600 g
- žitná mouka 400 g
- kvasný ocet 25 ml
- čerstvé droždí 30 g
- černé pivo 700 ml
- špek 50 g
- sůl
- kmín
Nejprve si předpečeme fenykl a očistíme a naporcujeme zeleninu. Žebra osolíme a opepříme, obložíme pokrájenou zeleninou a cibulí, podlijeme černým pivem a dáme péct, přikryté pokličkou.
Naložíme maso do marinády z uvedených surovin. Jednotlivá žebra zabalíme do alobalu a upečeme v troubě, vyhřáté na 200 stupňů.
Do mísy nalijeme pivo pokojové teploty, přidáme ostatní suroviny, promícháme, pokud se těsto hodně lepí, přisypeme na střídačku žitnou a pšeničnou mouku. Na pomoučeném vále uhněteme těsto a dáme je na hodinu kynout na teplé místo. Špek nakrájíme na kostičky (finta od mistra pekaře). Po vyzrání těsto rozdělíme na dva díly, z obou vypracujeme bochánky, zapracujeme špek a necháme dále kynout, nejlépe v pomoučených ošatkách. Poté chleby vyklopíme opatrně na plech a pečeme ve vyhřáté troubě (250°C), po několika minutách teplotu stáhneme na 180°C a pečeme dalších 35-40 minut.
Zdroj: Žebro s chlebem; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zebro-s-chlebem [On-line 11.11.2015]
Poslední tip, trik či komentář