6 porcí
Zelných polévek je nepočítaně. Košnářovu však předčí málokterá. Hojnost masa a uzenina dodá polévce sílu a hodnotný masový vývar. Jak na svět zelňačka přišla, se dozvíte právě od mistra Košnáře.
- 200 g vepřové plece nebo krkovice
- 200 g uzené plece nebo krkovice
- 200 g klobásy
- 150 g cibule
- 100 g sádla
- 500 g kysaného zelí
- 20 g mleté sladké papriky
- 2 bobkové listy
- sůl
Obě masa nakrájíme na kostky, cibuli nahrubo.
Na sádle cibuli zpěníme, zarestujeme syrové maso, když je opečené a získá šedou barvu, přidáme uzené maso, opečeme, zasypeme paprikou, opět krátce osmahneme, zalijeme vodou, přidáme bobkový list, kysané zelí, sůl, mletý pepř a vaříme asi 45 minut.
Ke konci varu přidáme na kolečka nakrájenou klobásku, krátce povaříme a podáváme.
Zdroj: Zelňačka-kapustnica; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/?recept=1048 [On-line 18.11.2012]
Poslední tip, trik či komentář