reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Žemlův dortík

Suroviny

  • veka nakrájená na kostičky 1/2
  • mléko 300 ml
  • vejce 2 ks
  • krupicový cukr 10 lžic
  • rozpuštěné máslo 2 lžíce
  • jablka střední 4-5 ks
  • mletá skořice 1 lžíce
  • máslo na vymazání mističek

Nádivka

  • měkký tučný tvaroh 200 g
  • máslo 1 lžíce
  • vanilkový cukr 30 g
  • žloutek 1 ks
  • rozinky namočené v rumu 50 g

Jablíčka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Připravíme si tvarohovou nádivku – tvaroh s máslem a žloutkem utřeme, přidáme vanilkový cukr a scezené rozinky. Mističky vymažeme máslem. V misce prošleháme mléko se žloutky, přidáme dvě lžíce cukru a rozpuštěné máslo, opět prošleháme. Do dochuceného mléka vkládáme kostičky veky a pečivo necháme chvíli nasáknout.

Na dno mističek klademe první vrstvu nasáklé veky, na ni rozprostřeme pětinu jablíček, tu posypeme skořicí a lžičkou cukru a pokryjeme další vrstvou veky. Na ni rozetřeme tvarohovou nádivku a pokryjeme poslední vrstvou veky. Pokapeme rumem.
3Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 20-25 minut. Mezitím z bílků a čtyř lžic cukru ušleháme pevní sníh. Sníh rozetřeme na upečené dortíky a necháme ještě krátce zapéct v troubě.

Zdroj: Žemlův dortík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zemluv-dortik  [On-line 25.08.2016]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.