Suroviny
- veka nakrájená na kostičky 1/2
- mléko 300 ml
- vejce 2 ks
- krupicový cukr 10 lžic
- rozpuštěné máslo 2 lžíce
- jablka střední 4-5 ks
- mletá skořice 1 lžíce
- máslo na vymazání mističek
Nádivka
- měkký tučný tvaroh 200 g
- máslo 1 lžíce
- vanilkový cukr 30 g
- žloutek 1 ks
- rozinky namočené v rumu 50 g
Jablíčka oloupeme a nastrouháme nahrubo. Připravíme si tvarohovou nádivku – tvaroh s máslem a žloutkem utřeme, přidáme vanilkový cukr a scezené rozinky. Mističky vymažeme máslem. V misce prošleháme mléko se žloutky, přidáme dvě lžíce cukru a rozpuštěné máslo, opět prošleháme. Do dochuceného mléka vkládáme kostičky veky a pečivo necháme chvíli nasáknout.
Na dno mističek klademe první vrstvu nasáklé veky, na ni rozprostřeme pětinu jablíček, tu posypeme skořicí a lžičkou cukru a pokryjeme další vrstvou veky. Na ni rozetřeme tvarohovou nádivku a pokryjeme poslední vrstvou veky. Pokapeme rumem.
3Pečeme v troubě vyhřáté na 160°C asi 20-25 minut. Mezitím z bílků a čtyř lžic cukru ušleháme pevní sníh. Sníh rozetřeme na upečené dortíky a necháme ještě krátce zapéct v troubě.
Zdroj: Žemlův dortík; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zemluv-dortik [On-line 25.08.2016]
Poslední tip, trik či komentář