reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Živáňská pečeně s cibulovým salátem

10 porcí

marináda

  • 200 g plnotučné hořčice
  • 250 g kečupu
  • 250 g oleje
  • 100 g worcesterské omáčky
  • 2 g mletého pepře
  • 1 g mletého zázvoru
  • 1 g mleté papriky
  • 1 g chilli koření
  • 40 g česneku
  • 30 g soli
  • podle chuti cca 100 ml červeného vína

maso, špek a zelenina

  • 1 kg očištěného roštěnce
  • 1 kg vepřové kýty bez kosti
  • 1 kg kuřecích prsou
  • 500 g slaniny bez kůže
  • 500 g paprikových lusků (červené, žluté, zelené)
  • 300 g cibule
  • 2 brambory

Postupně šleháme hořčici, kečup, olej, worcesterskou omáčku, pepř, zázvor, papriku, chilli koření, drcený česnek a sůl (popřípadě červené víno). Do této připravené marinády naložíme na plátky nakrájené maso a slaninu, očištěné, na větší kusy nakrájené paprikové lusky, cibuli (brambory ne!) a necháme odležet nejméně 24 hodin.

Na jehlu (špíz) napíchneme nejprve jednu bramboru (aby při pečení nevytékala po stranách šťáva a maso bylo dobře zafixováno) a poté směs masa střídavě se špekem, paprikou a cibulí, uzavřeme napíchnutím druhé brambory.

Na stůl rozložíme 2–3 vrstvy alobalu, na něj pečicí papír; vložíme napíchanou jehlu, mírně zalijeme zbytkem marinády a vše zabalíme a utáhneme, ovážeme motouzem, vložíme na ohniště. Pečicí jehlu s živáňskou pečení občas potíráme mokrým hadrem, pečeme 2,5–3 hodiny.

Pečenou živáňskou zbavíme jehly, rozřízneme nožem obal, servírujeme s pečivem a cibulovým salátem.

Zdroj: Živáňská pečeně s cibulovým salátem; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/777-zivanska-pecene-s-cibulovym-salatem/  [On-line 28.06.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.