reklama


Celý strom kategorií receptů zde nebo využijte rozbalovací nabídku ↓↓↓.





reklama

 

Staročeské vepřové žebírko, plněné jablko a bramborové rolády

10 porcí

  • 1,5 kg vepřové pečeně
  • 1,5 kg kyselého zelí
  • 100 g cibule
  • 300 g šunky
  • 30 g soli
  • 3 g mletého pepře
  • 200 g oleje
  • 50 g hladké mouky
  • 500 g jablek
  • 100 g másla
  • 100 g cukru
  • 100 ml bílého vína

Z odsekané pečeně nasekáme kotlety (nebo kotlety již koupíme nasekané), uprostřed je prořízneme a plníme zelnou směsí (zelí podušené na cibulce společně se šunkou nakrájenou na kostičky).

Naplněné kotlety osolíme, opepříme a po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji.

Opečené kotlety dáme na pekáč, a pečeme doměkka. Podle potřeby podlijeme vodou. Pečené kotlety z pekáče vyndáme a šťávu vyrestujeme do tuku, zaprášíme moukou, zalijeme vodou a lehce povaříme.

Provařenou šťávu scedíme na pečené kotlety a vše společně prohřejeme.

Dále si připravíme jablka, která zbavíme jádřince a zbylou zelnou směsí je naplníme.

Z másla a cukru připravíme karamel, opečeme na něm plněná jablka, podlijeme vínem a mírně podusíme. Podáváme k plněným kotletkám.

bramborové rolády

  • 2 kg bramborového těsta
  • (1,5 kg uvařených a oloupaných brambor, 400 g hrubé mouky, 100 g krupice, 1 vejce, 20 g soli, hrubá mouka na podsypání)
  • 200 g oleje
  • 3 vejce
  • 100 g petrželky
  • 200 g očištěné mrkve

Z připraveného bramborového těsta vyválíme dvě placky o síle cca 1 cm.

Placky potřeme rozšlehaným vejcem. Jednu placku posypeme najemno nastrouhanou mrkví, druhou placku posypeme nasekanou petrželkou.

Každou roládu zvlášť zabalíme do alobalu potřeného olejem a dáme vařit. Knedlíkové rolády o průměru cca 8 cm a délce 25 cm vaříme 28–32 minut.

Vařené rolády vyjmeme z vody a po krátkém zchlazení zbavíme alobalu, nakrájíme na úhledné plátky.

Zdroj: Staročeské vepřové žebírko, plněné jablko a bramborové rolády; ČT – Kluci v akci http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/778-staroceske-veprove-zebirko-plnene-jablko-a-bramborove-rolady/  [On-line 28.06.2015]

You must be logged in to post a comment.


Chybný obsah? Nevhodný příspěvek nebo reakce? Nelezli jste technický problém? Prosím, nahlaste nám jej za pomoci formuláře zde >>. Děkujeme. Dříve se prosím ale zkuste podívat na často kladené otázky, jestli nenajdete odpověď tam >>.