4 porce
- 220 g fazolí
- 380 g ječmene
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 2 stroužky česneku
- 1 snítka šalvěje
- 2 lžičky rajčatového koncentrátu
- hrst petrželové natě
- olej extra virgin
- sůl, pepř
Fazole namočíme přes noc do vody a uvaříme do „al dente“. Ječmen propereme pod vodou. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na jemno a orestujeme v kastrolu na olivovém oleji s pár lístky šalvěje a zmáčknutými stroužky česneku. Ty pak odstraníme a do základu přidáme propraný ječmen, rajčatový koncentrát a necháme restovat. Podle potřeby podlíváme vývarem z fazolí.
Větší část fazolí rozmixujeme, vlijeme do kastrolu a promícháme. Nakonec přidáme fazole v celku a necháme vyvařit zbylou vodu do hustší konzistence. Podáváme ozdobené petrželkou, lístkem šalvěje a pokapeme olivovým olejem.
Zdroj: S Italem v kuchyni http://www.makro.cz/index.php?page_id=695&u=342 28.2.2010
Poslední tip, trik či komentář