Ingredience
- kachní játra 500 g
- cibule 1 kus
- stroužky česneku 2 kusy
- půl lžičky majoránky 1 dávka
- lžíce panenského olivového oleje 1 dávka
- špetka muškátového oříšku 1 špetka
- hruška 1 kus
- máslový špek 1 dávka
- rum 4 cl
- lžíce másla 1 kus
- lžíce sádla 3 kusy
- svazek řapíkatého celeru 1 kus
- mrkev 1 kus
- zakysaná smetana 1 kus
- snítky zelené petržele 1 dávka
- půl lžičky citronu 1 kus
- sůl 1 špetka
Na paštiku si orestujeme na sádle česnek, cibuli se špekem, přidáme nakrájená a očistěná játra. Nesolíme!
Oloupanou hrušku povaříme ne úplně doměkka a nakrájíme na menší kostky.
Rozmixujeme játra, sůl, pepř, majoránku, muškátový oříšek s půlkou kelímku smetany na šlehání. Do pastovité hmoty přidáme 4 cl rumu, kostky hrušky a zamícháme. Pastu dáme do připravené formy nebo misky, rozpustíme si 3 lžíce másla a 3 lžíce dobrého domácího sádla. Paštiku tím zalijeme, navrch můžeme dát zbytek hrušky a dáme vychladit do lednice nejméně na tři hodiny.
Palici česneku podélně rozřízneme, obě strany posolíme, na pečicí papír dáme pár kapek olivového oleje, vytřeme česnekem a dáme na 20 minut do trouby péct na 180 stupňů Celsia.
Celer a mrkev si nakrájíme na tyčky. Ty máčíme v dipu: do zakysané smetany nakapeme pár kapek citrónu, přidáme trochu nasekané petrželky, sůl, barevný pepř a zamícháme.
Zdroj: Pečený česnek; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/zapecene-lodicky-plnene-kurecim-masem [On-line 29.03.2013]
Poslední tip, trik či komentář