Ingredience
vývar:
- kachní skelety i s droby 1 dávka
- mrkev 2 kusy
- půl menšího celeru 1 dávka
- petržel 2 kusy
- cibule 1 kus
- česnek 2 stroužky
- půl svazku velkolisté petržele 1 dávka
- sůl 1 špetka
- bobkový list 2 kusy
- nové koření 5 kuliček
- černý pepř 10 kuliček
kaldoun:
- kachní vývar 1500 ml
- nahrubo nastrouhaná mrkev 150 g
- celer 50 g
- petržel 50 g
- střední cibule 1 kus
- hladká mouka 3 lžíce
- máslo 3 lžíce
- obrané kachní maso 1 dávka
- játrové knedlíčky 1 dávka
- flíčky 1 dávka
- sůl a pepř 1 dávka
- velkolistá petržel na dochucení 1 dávka
1. Nejprve si uděláme vývar ze tří litrů vody, kam přidáme kachní skelety, celou mrkev, petržel, česnek, rozpůlenou cibuli i se slupkou a stonky zelené petrželky. Přivedeme k varu a sbíráme pěnu, kterou odstraníme. Přidáme koření, lehce osolíme, stáhneme oheň a necháme vývar táhnout asi dvě hodiny bez pokličky na poloviční objem. Přecedíme přes jemné síto.
2. V kastrolu si rozpustíme máslo a orestujeme na něm nastrouhanou zeleninu. Když mrkev začne pouštět žlutou barvu, přidáme nasekanou cibuli a restujeme dozlatova. Přisypeme mouku, zamícháme a krátce restujeme, aby vznikla jíška. Základ zalijeme naším vývarem. Dobře promícháme, osolíme, opeříme a polévku necháme dvacet minut povařit na mírném ohni.
3. Do hotové polévky zavaříme flíčky, přidáme obrané kachní maso a knedlíčky z kachních jater, které jsme si připravili klasickým způsobem. Nakonec osvěžíme sekanou petrželkou.
Zdroj: Kachní kaldoun; Prostřeno TV Prima http://www.iprima.cz/prostreno/recepty/kachni-kaldoun [On-line 13.11.2013]
Poslední tip, trik či komentář